Šampanjec in regut

Fujifilm xf 10 v svoji kompaktni in prijetni obliki ponuja vrhunsko tipalo, ki je kar 14-krat večje od tipala pametnega telefona. Z njegovo pomočjo lahko ustvarite zavidljive posnetke ob še tako slabi svetlobi. Naj še tako oglašujejo, kako dobre fotografije delajo aparati v pametnih telefonih, dejstvo je, da njihova majhna tipala pomenijo tudi manjšo kakovost, ko pridete v situacijo, kjer ni več od kod vzeti.

Fujifilm XF10  - kompaktnost na dlani Foto: Leo Caharija
Fujifilm XF10 - kompaktnost na dlani Foto: Leo Caharija

Če ste pri izbiri fotoaparata zahtevni, potem boste v naslednjih vrsticah našli odgovor, zakaj je fujifilm xf 10 lahko prava izbira za vas. Naš testni model v šampanjski barvi (obstaja tudi črna) tehta le 280 gramov in je ravno prav majhen za v žep, a zato po kakovosti posnetkov nič ne zaostaja za velikimi aparati, nekatere pa brez sramu zasenči, tako po sliki kot po ceni.

Za posnetke skrbi izjemno tipalo velikosti tipa APS ter gostote 24,2 milijona pikslov. Temu bi lahko rekli prava fujieva kombinacija, saj omogoča resnično neverjetno kakovost posnetkov ter odlično reprodukcijo barv. Manj je ob fotografiranju na voljo svetlobe, bolj izstopa kakovost posnetkov v primerjavi s konkurenco.

Oko aparata krasi fiksni 28-milimeterski objektiv z zaslonko 2,8, ki vam bo v pomoč, ko bodo drugim z običajnimi objektivi luči že ugasnile. Objektiv zajema tako imenovani prvi širokokotnik 28 milimetrov. Ko ga boste spoznali, boste ugotovili, da ni ne preširok ne preozek, temveč ravno pravšnji.

Telefon, danes nerazdružljivi pripomoček vsakdanjega življenja, pri večini modelov omogoča ravno 28-milimetrski kot zajema, a kaj ko kakovost posnetka, narejenega na 14-krat manjšem tipalu v telefonu začne drastično padati, ko pričnemo delati izreze telefonskih posnetkov.

Aparat omogoča nastavitev občutljivosti ISO od 100 do 51.200 ter zaporedno fotografiranje do šestih posnetkov na sekundo. Video posnetke zajema v polni ločljivosti 1080/60 posnetkov na sekundo ter v ultra visoki ločljivosti 3840/15 posnetkov na sekundo. Posnetke si takoj ogledamo na visoko ločljivem lcd zaslonu na dotik, takoj jih lahko tudi obdelamo in pošljemo na telefon ali tablico, od tam pa naprej v splet.

Pri testiranju sem sicer pogrešal spomladansko brstenje narave, kjer bi barve fujifilm tipala blestele, a časa ni bilo na pretek. Zato je bilo treba poiskati naravne barve v zimskem času. Zima gre h koncu prav tako tudi solkanski regut (radič), a za fotografsko preizkušanje ga je ostalo ravno dovolj. Zelo uporabni 28mm fujinon objektiv omogoča tudi makro ostrenje do 10 cm.

Svoj regut nam je na njivi ponosno pokazal eden redkih pridelovalcev iz Solkana Oton Vižin. Aparat pa sem preizkusil tudi ponoči z ročnimi nastavitvami ter 30-sekundnim zajemom posnetka z elektronskim zaklopom, kar je zelo pohvalno, saj uporaba elektronskega zaklopa precej podaljša življenjsko dobo zaklopa posledično tudi aparata. Seveda pa takšna kakovost ne more biti poceni. A če upoštevamo, kaj vse tak aparat ponuja, je 499 evrov več kot sprejemljiva cena.


Najbolj brano