Po poletne utrinke s športnimi kamerami

Poletje je vsekakor najboljši letni čas za fotografiranje, dnevi so daljši, temperature prijetne, barve pa tople. Najbolj privlačne fotografije, seveda, nastanejo na morju ali ob rekah in jezerih. Tudi s telefonom, boste rekli, a športne kamere imajo tu svojo nišo, v katero telefoni še ne morejo drastično posegati.

Poletje je kot naročeno za lov na privlačne in nepozabne motive.
Poletje je kot naročeno za lov na privlačne in nepozabne motive. 

Prednosti športnih kamer niso zanemarljive, z njimi lahko delamo vse leto v vseh vremenskih razmerah. Edina manjša ovira, s katero smo takoj soočeni, je zelo širok kot zajema, a to je le občasna omejitev, odvisno od motiva, ki ga snemamo.

Odkar je vodilna znamka GoPro prišla na tržišče, je minilo že 16 let. V tem času so nastale različne alternativne rešitve in tudi posnemovalci. Cene takšnih kamer se začnejo pri zgolj 30 evrih! In kaj dobimo za 30 evrov, se sprašujete. Videti so, kot bi imele skoraj vse, kar imajo veliki igralci, razlika se skriva v objektivu in tipalu, ki zajema sliko, ter posledično v procesorju.

Za 30 evrov tako pri slovenskem spletnem prodajalcu dobimo kamero znamke Object HD. Kamera ima 2-plačni lcd zaslon. Treba je vedeti, da je pri večini poceni kamer lcd zaslon dokaj spodobne ločljivosti, ni pa vrhunske, predvsem pa ni na dotik. Takšne kamere imajo tudi pomanjkljiva navodila, upravljanje z njimi je resda sila preprosto, a je vseeno potrebno nekaj vaje.

Lcd zasloni na dotik so običajno vgrajeni v kamere srednjega cenovnega razreda, ki stanejo okrog 80 evrov in več. Pri nakupu teh kamer moramo biti pozorni na to, da kamera snema v ločljivosti 1080p in ne 720p. Ločljivost fotografskih posnetkov od 10 do 12 milijonov pik je pomembna, zato da nam tudi po izrezu iz širokega kota ostane spodobna fotografija.

Nakup cenejših kamer prek spleta v Sloveniji ima še eno prednost. Če s kakovostjo kamere niste zadovoljni, jo lahko v 14 dneh od nakupa vrnete prodajalcu. Cenovni razpon 62 kamer spletnega prodajalca sega tja do 729 evrov za 360-stopinjsko snemanje s kamero Gopro Fusion. Razmerje cena - kakovost je tako precej odvisno od vaših želja in globine žepa. Edina dva konkurenta Goprojevim izdelkom, kar zadeva zmogljivost kamer, sta proizvajalca Sony in Xiaomi, a nič ne kaže, da bi želela prevzeti prestol.

Ob vsem tem pa je še vedno dobro vzeti v obzir pregovor, ki pravi: “Nisem dovolj bogat, da bi kupoval poceni.”


Najbolj brano