Petdeset odtenkov “Z”

Bitka za prestol brezzrcalnikov je odprta bolj kot kdajkoli. Tu je še en izzivalec v bitki, ki ji ni videti konca. Zakaj so mu proizvajalci pristrigli “krila” in ali je zato kaj slabši? Mogoče to sploh ni tako pomembno. Nove kupce je treba prepričati z dejstvi, na koncu pa tudi s ceno. Ali pa je morda bolj pravilen nasprotni vrstni red?

Nikon Z50 z objektivom 16-50  f/ 3,5 -6,3
Nikon Z50 z objektivom 16-50 f/ 3,5 -6,3 

Tokrat smo v preizkus dobili Nikonov brezzrcalni model Z50. Fotoaparat je prijetne velikosti ter lažji od starejših in večjih predhodnikov Z6 in Z7 predvsem pa drugačen, saj uporablja manjše tipalo. Predhodnika uporabljata tipali polnega formata FX, medtem ko Z50 uporablja tipalo velikosti APS-C. Zaradi manjše velikosti tipala so se pri Nikonu odločili tudi za manjšo ločljivost le-tega. Vseeno je 20,9 milijona slikovnih pik, kolikor jih premore Z50, vendarle dovolj za večino njegovih bodočih uporabnikov.

Erazem Šavli med preizkusom novega kajaka na Solkanskih brzicah. Nikon Z50 mu je z objektivom 55-250 sledil brez težav. Zahvaljujoč enajstim posnetkom na sekundo zdaj lahko izberemo tistega, ki nam najbolj ustreza.

V načinu fotografiranja izstopa način zaporednega fotografiranja z enajstimi posnetki na sekundo, prav tega smo preizkusili na soških brzicah v Solkanu. Seveda je poleg fotografiranja mogoče tudi snemanje video posnetkov v največji 4K ločljivosti pri 30 sličicah na sekundo, ter manjših, pri čemer je zanimiva možnost snemanja s 120 sličicami na sekundo v polni HD ločljivosti, s katero si boste potem posnetek lahko ogledali v pravem počasnem ogledu. Ker v manjše tipalo niso stisnili preveč pik, občutljivost tipala brez težav sega od 100 do zanimivih 51 200 ISO in je bodo veseli ljubitelji nočnih posnetkov.

Hitro zaporedje in širokokotni 16-50 brez težav ujameta “jeznega” pinča , ki sploh ni tako hud, kot smo ga prikazali.

Na testu smo imeli fotoaparat v kitu z objektivom 16-50 f/3,5-6,3 (24-75 mm) ter teleobjektivom 50-250 f/4,5-6,3 (75-375 mm). Oba objektiva sta ostrila zelo hitro. Sta tudi zelo lahka ter opremljena z redukcijo tresljajev - VR, medtem ko v telo aparata ta funkcija ni vgrajena. Brez težav sem si bil takoj domač z ukazi, čeprav že dolgo nisem imel Nikona v rokah. Uporabniški vmesnik je uporabniku prijazen, prav tako tistih nekaj glavnih ukazov, kot so nastavitev občutljivosti, kompenzacija osvetlitve ter preklop s foto na video način. Vse to lahko uporabnik opravi na slepo, brez iskanja po ohišju.

Kontrast in dinamični razpon, zapisana v jpeg formatu, sta v predoru na veliki preizkušnji, a sta z njo opravila brez težav.

Še preden pobrskate po spletu, vam lahko povem, da je cena kompleta z omenjenima dvema objektivoma na voljo že za 1199 evrov. Cena je zelo konkurenčna, prav tako tistih 50 in več nastavitev, ki vam ne bodo delale sivih las, le odlične barvne fotografije.


Najbolj brano