Oster in tih kot samurajski meč

Tehnološki napredek je vsak dan vse bolj zahteven, ne le za proizvajalce digitalnih aparatov, temveč tudi za izdelovalce objektivov, saj današnja vrhunska tipala zahtevajo vedno boljše leče. Zato izdelovalci objektivov stremijo k njihovi vedno boljši izdelavi. Med neodvisnimi proizvajalci že dolgo najbolj izstopa japonska Sigma, ki bo čez dve leti dopolnila 60 let. Leo Caharija

Sigma 70-200 f/2,8 DG OS HSM pred svojim nastopom za Primorske novice
Sigma 70-200 f/2,8 DG OS HSM pred svojim nastopom za Primorske novice  

Japonski proizvajalec objektivov Sigma nam že skoraj šestdeset let ponuja alternativne objektive, zaradi katerih izdelovalce originalnih lahko boli glava.

Ko si še kot nadobudni fotograf nisem mogel privoščiti originalnega objektiva za takratnega nikona f90x na film, je bila moja druga izbira sigma 70-300 mm. Danes, več kot dvajset let kasneje, pa v fotografski torbi še vedno zaseda najpomembnejše mesto sigmin objektiv 70-200 2,8 II EX za canon. Pred enajstimi leti je bil nepremagljiva izbira v dvoboju z originalom, ne le glede cene, ampak tudi glede kakovosti leč in izdelave, kar je kasneje dobilo še večjo potrditev.

Absolutno najboljši

Pred kratim pa sem preizkusil najnovejši objektiv sigma 70-200 f/2,8 DG OS HSM - S z bajonetnim nastavkom za canon EF. Ali je najnovejši tudi najboljši? Če bi radi takoj vedeli, vam bom prihranil branje naslednjih vrstic. Je absolutno najboljši do sedaj!

Za prvi preizkus sem izbral večerno tekmo novogoriških odbojkaric v mestu, odbojka je na trenutke zelo hiter šport, a ostrino si lahko nastavimo na mrežo, in to je to. Pri odbojki tako razen ostrine in kontrasta objektiva pride do izraza le še izjemen objektivov buké pri zaslonki f/2,8, ki je nepogrešljiva pri fotografiranju večernih športnih in drugih dogodkov.

Pravi športni izziv pa je bila prav tako večerna nogometna tekma domačih modro-belih. Navdušen sem bil, da objektiv deluje izjemno hitro in natančno, pri čemer ima pomembno vlogo avtofokus aparata, ki ukazuje objektivu, v našem primeru canonu 6d, ki pa ni ravno namenjen športni fotografiji, saj ima možnost zaporednega fotografiranja le 4,5 posnetka na sekundo. Kljub temu je objektiv brez težav sledil hitrim akcijam igralcev. Ob koncu prvega polčasa sem tako imel neprimerno več ostrega slikovnega gradiva kot običajno.

Hitro ostrenje, kakovostni posnetki

Najnovejši 70-200 f / 2,8 je izdelan v strogih smernicah linije S - sport. Ta linija narekuje izdelavo objektivov s poudarkom na kakovosti in hitrosti pri nastanku posnetka, kar uporabniki tudi zahtevamo od njih. Za tako hitro ostrenje je zaslužna konstrukcija objektiva z notranjim ostrenjem ter z zelo tihim hipersoničnim motorjem. Objektiv omogoča dve vrsti blaženja tresljajev - splošnega ter vodoravnega, ki je primeren za vodoravna gibanja, kot so nogomet, avto-moto dirke, kolesarjenje in podobno.

Posebna zanimivost so trije izbirni gumbi, razporejeni okrog objektiva. Na vsakem od njih lahko uporabnik prednastavi želeno mesto ostrenja in ga s stiskom nanj prikliče.

Varen pred prahom in vodo

Objektiv je izdelan iz kar 24 leč, ki so postavljene v 22 skupinah v ohišju iz magnezijeve zlitine. Da bi vse skupaj dolgo brezskrbno delovalo, so v objektivu nameščena silikonska tesnila, tako da je objektiv še dobro zatesnjen in tako varen pred prahom in vodo.

Objektiv je nekaj težji od originalov, a tistih nekaj sto gramov več zato odštejejo vrhunska izdelava, kakovost slike ter ne nazadnje cena, saj je v primerjavi z ostalimi lahko cenejši tudi za več kot 1000 evrov, ki jih boste z veseljem zapravili za dopustovanje, če se odločite za nakup.


Najbolj brano