NFT manija: viralne podobe gredo za med

Prodaja tako imenovanih kriptoumetnin doživlja nedoumljiv razcvet. Po svetu odmevajo vesti o primerkih virtualnih vsebin, ki se v obliki nezamenljivih žetonov NFT prodajajo za astronomske zneske. Danes 21-letna Zoë Roth iz Severne Karoline, ki je kot deklica upodobljena na viralnem memeju, znanem kot Disaster Girl, je s prodajo “originala”, opremljenega s kriptopodpisom, zaslužila pol milijona dolarjev.

Podoba štiriletne Zoë Roth z zloveščim nasmeškom in z gorečo 
hišo v ozadju je po objavi na spletu zaživela svoje življenje in 
postala meme Disaster Girl.  Foto: Dave Roth
Podoba štiriletne Zoë Roth z zloveščim nasmeškom in z gorečo hišo v ozadju je po objavi na spletu zaživela svoje življenje in postala meme Disaster Girl.  Foto: Dave Roth

Leta 2005 se je Dave Roth iz mesta Mebane v Severni Karolini skupaj s hčerko Zoë odpravil na ulico opazovat, kako so gasilci nadzorovano požgali eno izmed hiš v soseski. “Nasmej se,” je rekel svoji štiriletnici in pritisnil na sprožilec. Sanjalo se mu ni, da bo podoba deklice z domala zloveščim izrazom na obrazu in z gorečo hišo v ozadju postala spletni hit. Dve leti zatem jo je prijavil na fotografski natečaj in odnesel prvo nagrado, nakar je fotografija na spletu zaživela svoje življenje. Postala je vir številnih predelav in fotomontaž ter zaslovela kot meme z naslovom Disaster Girl, vgrajen v različne prizore zgodovinskih katastrof. Podobno popularnost je dosegla še vrsta memejev, med njimi denimo Ermahgerd, Bad Luck Brian in Success Kid.

Kyle Craven je svojo fotografijo, ki je zaslovela kot Bad Luck Brian, v začetku marca prodal kot NFT za 36.000 dolarjev.

Tovrstne viralne vsebine gredo v zadnjem letu za med na trgu tako imenovanih kriptoumetnin. Fotografije, skice, načrti, gifi, videoposnetki in še kaj, kar poznamo kot viralne vsebine, se prodajajo kot nezameljivi žetoni oziroma tako imenovani NFT (Non-fungible tokens). Ti tako kot kriptovalute temeljijo na tehnologiji blockchain, ki zagotavlja pristnost “originala”, saj je v njej zapisano, kdo je njegov lastnik.

2,9 milijona za prvi Dorseyjev tvit

Najbolj popularni nezamenljivi žetoni se prodajajo za milijonske zneske. Umetnica Grimes je na dražbi svojih izvodov kriptoumetniških del v dvajsetih minutah zaslužila slabih šest milijonov dolarjev. Soustanovitelj podjetja Twitter Jack Dorsey je 22. marca svoj prvi tvit prodal za nekaj več kot 2,9 milijona dolarjev.

Še pred tem je odmeval požig Banksyjeve umetnine Morons (Bedaki). Navdušenci nad trgom kriptoumetnin so natisnjen izvod slike odkupili od muzeja za skoraj sto tisoč dolarjev, ga na javnem mestu zažgali, nato pa ta “digitalni original” za štirikratni znesek prodali kot NFT. V dejanju je najti dvojno ironijo: dejanski izvirnik muzejskega natisnjenega izvoda je bil digitalen, sporočilo slike pa je v posmeh trgovanju z umetninami, saj je na njej upodobljena dražba umetnin, pospremljena z napisom “Ne morem verjeti, da vi, bedaki, to dejansko kupite”.

Plačala si bo študij in bila dobrodelna

Nazaj k Zoë Roth. Na dražbi 17. aprila si je NFT Disaster Girl priboril dražitelj z imenom @3FMusic, ki je zanj odštel 180 ethrov, na tisti dan vrednih 414.000 evrov oziroma skoraj pol milijona dolarjev. Poleg tega Rothovi ostajajo avtorske pravice in pravica do desetih odstotkov vseh bodočih prodaj istega NFT. “Zdi se mi noro, kako je ta fotografija vsa ta leta ostala viralna in s koliko domišljije so jo ljudje uporabljali. Zelo hvaležna sem za to izkušnjo,” je njene vtise povzel The New York Times. “Vseeno upam, da bom nekega dne dosegla kaj pomembnega, kar bo ob vnosu mojega imena v spletne brskalnike izpodrinilo Disaster Girl s prvega mesta,” je še dodala.

21-letna Zoë Roth bo s polmilijonskim zaslužkom od prodaje svoje znametite fotografije v obliki nezamenljivega žetona lahko med drugim plačala stroške svojega študija, del denarja pa namerava darovati v dobrodelne namene. (Foto: Profimedia)

Po besedah Bena Lashesa, ki v vlogi menedžerja poleg Rothovih zastopa tudi druge zvezde viralnih memejev, kot so Nyan Cat, Grumpy Cat, Keyboard Cat, Doge, Success Kid, David After Dentist in Ridiculously Photogenic Guy, so njegove stranke s prodajo nezamenljivih žetonov skupno zaslužile več kot dva milijona dolarjev.

Energetsko potratni kot kriptovalute

Kritiki NFT manije opozarjajo na veliko energetsko potratnost, ki jo terja tehnologija veriženja blokov, na kateri, tako kot kriptovalute, temeljijo tudi nezamenljivi žetoni. Povečano zanimanje za trgovanje z NFT v zadnjem letu je povzročilo tudi povečano število špekulacij, saj so isti vlagatelji, ki so prej špekulirali v obliki kriptovalut, začeli trgovati tudi z nezamenljivimi žetoni. Mnogi opozarjajo, da bi lahko šlo za napihovanje balona, ki bo v nekem trenutku počil.


Najbolj brano