Kiborg, ki z anteno sliši barve in vidi zvoke

Za Neila Harbissona je nemogoče reči, da je človek posebne vrste. Preprosto zato, ker že od leta 2004 uradno ni več človek, pač pa prvi kiborg na svetu. Kot takšnega ga definira dodatno “čutilo”, ki mu štrli iz lobanje - posebna antena, ki mu omogoča zaznavanje barv.

Antena, vgrajena v lobanjo, Neilu Harbissonu omogoča, da barve 
zaznava kot glasbene tone. Foto: Neil Harbisson
Antena, vgrajena v lobanjo, Neilu Harbissonu omogoča, da barve zaznava kot glasbene tone. Foto: Neil Harbisson

Rdečo, rumeno, zeleno, rožnato ali oranžno možgani Neila Harbissona zaznavajo zgolj kot različne odtenke sive. Danes 33-letni sin Irke in Katalonca, ki živi v New Yorku, se je namreč rodil barvno slep. Že v najstniških letih pa je v tem svojem stanju prepoznal “orodje”, s pomočjo katerega je nato razvil posebno vejo umetnosti - kiborško.

Pri 19 letih je svoje telo nadgradil z novim “organom”. V zatilnico si je dal vgraditi anteno, ki spominja na bralno svetilko. Z njeno pomočjo barve zaznava kot zvoke oziroma kot glasbene tone. Velika Britanija mu je izdala potni list s fotografijo, na kateri mu iz glave štrli antena, in ga s tem uradno priznala za bitje, ki ima tako biološke kot mehanske oziroma tehnološke dele telesa, torej za kiborga.

O tem, kako kot tehnološko nadgrajen človek zaznava svet okrog sebe, Harbisson predava na tehnoloških in umetniških srečanjih po vsem svetu. Nedavno se je v okviru ljubljanske konference Diggit predstavil tudi slovenskemu občinstvu.

Kot je pojasnil za portal Siol.net, mu antena omogoča, da barve, ki jih zaznava njen senzor, prek vibracij, ki se prenašajo po lobanjskih kosteh, zaznava kot zvoke. Kar pomeni, da vsako barvo “sliši” v drugačnem tonu. In ker je antena zmogljivejša od človeških oči, lahko zazna tudi infrardeči in ultravijoličasti barvni spekter.

Vse, kar ga obdaja, tako postane glasba, od stanovanja, v katerem živi, do ulice in supermarketa. Ko nakupuje, pravi, se počuti, kot bi bil v nočnem klubu, ko se prehranjuje, pa je, kot bi jedel pesem. Zelo uživa recimo v “glasbi” solate. Ko posluša glasbo ali govore, pa se zaradi antene zgodi ravno obratno - zvoki se prenesejo v barvno lestvico in oblikujejo sliko.

Harbisson pravi, da se ne bo ustavil le pri anteni. Nedavno si je v kost na nogi dal vgraditi tudi nekakšen kompas, s katerim lahko zaznava elektromagnetno polje Zemlje. Podobno je že pred njim storila še ena pripadnica tako imenovane “transvrste”, španska umetnica Moon Ribas. S pomočjo posebnih uhanov zaznava hitrost, na zadnjem delu glave ima senzor, kakršnega imajo avtomobili za zaznavanje približujočih se vozil in predmetov, v nogah pa ima vsadka, s pomočjo katerih čuti vibracije v zemlji. Vse, kar zazna prek vsadkov, pa pretvori v ples.

Harbisson upa, da bo v prihodnje vse več pripadnikov transvrste. Meni namreč, da bi ljudje namesto planeta morali spreminjati sebe.


Najbolj brano