Kako brezmejna bo svoboda čivkanja pod Muskom?

Twitterjev upravni odbor je po opravljenem “premišljenem in celovitem postopku ocenjevanja” sprejel 44 milijard dolarjev vreden predlog ameriškega milijarderja Elona Muska za prevzem Twitterja. Posel naj bi bil zaključen še letos. Novico o prevzemu medtem javnost sprejema z mešanimi občutki.

Novico o Muskovem prevzemu Twitterja javnost sprejema z 
mešanimi občutki. Foto: Profimedia
Novico o Muskovem prevzemu Twitterja javnost sprejema z mešanimi občutki. Foto: Profimedia

Predsednik Twitterjevega neodvisnega upravnega odbora Bret Taylor je sporočil, da je Twitterjev upravni odbor “opravil premišljen in celovit postopek ocenjevanja Elonovega predloga, pri čemer se je namerno osredotočil na vrednost, gotovost in financiranje”. Transakcija, ki jo je soglasno odobril upravni odbor, bo po pričakovanjih zaključena leta 2022, če jo bodo odobrili še delničarji družbe. Ko bo transakcija zaključena, bo Twitter postal zasebno podjetje.

V skladu s sporazumom bodo delničarji Twitterja prejeli 54,20 dolarja za delnico. Nakupna cena predstavlja 38-odstotno premijo v primerjavi z zaključno vrednostjo delnic 1. aprila, zadnji dan trgovanja, preden je Elon Musk razkril, da je postal največji delničar Twitterja in da ima v podjetju približno 90-odstotni delež.

“Svoboda govora je temelj demokracije, Twitter pa je digitalni mestni trg, kjer se razpravlja o zadevah, ki so ključnega pomena za prihodnost človeštva,” je v ponedeljek zapisal Musk v skupni objavi, v kateri je napovedal prevzem. Ob tem je v objavi na družbenem omrežju Twitter izrazil upanje, “da tudi njegovi najhujši kritiki ostanejo na Twitterju, saj to pomeni svobodo govora”.

Eni so navdušeni, drugi zaskrbljeni

Medtem je javnost novico o Muskovem prevzemu Twitterja, ki upravlja z istoimenskim družbenim omrežjem, sprejela z mešanimi občutki. Nekateri, kot je soustanovitelj družbenega omrežja in nekdanji izvršni direktor Twitterja Jack Dorsey, so novico sprejeli z navdušenjem. “Elonov cilj ustvariti platformo, ki bo 'maksimalno zaupanja vredna in široko vključujoča', je pravilen,” je Dorsey zapisal na Twitterju.

V zadnjih letih sta se dve skupini ljudi še posebej glasno pritoževali zaradi domnevne cenzure na Twitterju: ljudje, katerih objave so bile obravnavane zaradi napačnih ali zavajajočih informacij o koronavirusu, in podporniki nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki na platformi ne smejo trditi, da so mu bile volitve leta 2020 ukradene. Oba tabora sta pohvalila Muskovo vizijo.

Bo dovolil Trumpovo vrnitev?

Nekatere organizacije so tako že izrazile zaskrbljenost glede morebitnega ponovnega odprtja Trumpovega računa. Predsednik največje organizacije temnopoltih v ZDA NAACP Derrick Johnson je Muska posvaril, naj Trumpu ne dovoli vrnitve na Twitter. “Gospod Musk: svoboda govora je čudovita, sovražni govor je nesprejemljiv. Napačne informacije, lažne informacije in sovražni govor nimajo mesta na Twitterju,” je tvitnil Johnson. Trump je v ponedeljek sicer dejal, da se ne bo vrnil na Twitter, tudi če bo njegov račun ponovno vzpostavljen, in da bo ostal na svojem spletnem mestu Truth Social.

Demokratska senatorka Elizabeth Warren je dogovor o prevzemu označila za nevarnega za demokracijo. “Milijarderji, kot je Elon Musk, igrajo po drugačnih pravilih kot vsi drugi in kopičijo moč za lastne koristi,” je zapisala na Twitterju. Skrbi je izrazil tudi prvi mož Ameriške zveze za državljanske svoboščine (ACLU) Anthony Romero. “Čeprav je Elon Musk član ACLU in eden naših najpomembnejših podpornikov, je veliko nevarnosti, če je toliko moči v rokah posameznika,” je opozoril v sporočilu za javnost.


Najbolj brano