Fujifilm začne, kjer drugi končajo

Končno smo dobili v roke digitalni fotoaparat za sanjske fotografije. Fujifilm X-H2S smo preizkusili v dih jemajoči kombinaciji z najnovejšim super teleobjektivom fujifilm XF 150-600mm.

Fujifilm H X-2S in telefobjektiv XF 150-600 5,6/8   Foto: Leo Caharija
Fujifilm H X-2S in telefobjektiv XF 150-600 5,6/8  Foto: Leo Caharija

Žal nam aparata in objektiva ni uspelo pridobiti, preden se je razširil velik požar na Krasu, kjer bi nam bil teleobjektiv fujifilm XF 150-600 R LM OIS WR 5,6/8, ki ga preizkušamo v kompletu z aparatom,  zelo dobrodošel. V primerjavi s polno slikovnim sistemom 35 mm namreč zmore približanje  od 229 mm do kar 914 mm.

Fujifilm H-X2S pa je vrhunska brezzrcalna kamera z novim tipalom s 26 milijoni slikovnih pik ter zaporednimi posnetki s 40 sličicami na sekundo, vgrajeno stabilizacijo in videom 6,2k.  Je najzmoglivejša kamera APSC z res številnimi funkcijami. Vseh pa žal ne bomo uspeli preizkusiti in opisati v tej rubriki.

Ker je v tej vročini težje iskati motive divjadi, sem se testnega fotografiranja lotil kar na ponedeljkovem primorskem prvoligaškem nogometnem derbijo ND Gorica - FC Koper. Ta se sicer za Novogoričane ni končal najbolje, zame pa je to bil eden boljših načinov, da preizkusim  lastnosti aparata in superzuma med delovanjem v gneči nogometašev.

Nekaj posnetkov z najdaljšo goriščnico 914 sem naredil tudi z luno, ki se je ravno debelila. Vse posnetke sem delal iz roke in lahko rečem, da je stabilizacija posnetkov v kombinaciji aparata in objektiva izjemna, glede na težo objektiva, ki z 2,2 kilograma ni zanemarljiva. A to ni bila ovira za stabilizacijo fotografiranja iz roke.

Fujifilm X-H2S ima novo tipalo tipa stacked (zložen) X-Trans 5 formata APS-C, ki poveča hitrost odčitavanja in izboljša zmogljivost pri šibki svetlobi v primerjavi s prejšnjimi generacijami. Na tekmi sem uporabljal najhitrejše rafalno fotografiranje s kar 40 posnetki na sekundo, tako da sem iz ne ravno atraktivnega prvega polčasa lahko imel več izbire nogometnih motivov.

Tako aparat kot objektiv sta v določenih točkah še posebej zaščitena proti prahu in dežju in zato primerna za delo v naravi, ne glede na vremenske pogoje. Zaradi izboljšanega procesorja je delovanje samodejnega ostrenja opazno hitrejše in inteligentnejše. Nov hibridni sistem ostrenja uporablja 425 točk fazne detekcije in je zdaj občutljiv do -7 EV in se je odlično izkazal.

Cena kompleta, ki sem ga preizkusil, je 4950 evrov. Za posebne posnetke je pač potrebna vrhunska oprema. O vrhunskosti pa v tem pimeru ne gre dvomiti.


Najbolj brano