Šestoaprilski sneg pobelil tudi Primorsko

Namesto sadjarjev je letošnje cvetoče češnje in drugo sadno drevje pošpricala narava, kar ga še ni, pa naj bi ga v naslednjih treh jutrih mraz. Sneženje aprila ni nič nenavadnega, pravijo meteorologi, bolj se je bati nizkih temperatur, ki sledijo. Zaradi sneženja je bil na marsikateri cesti danes kaos, največ snega pa je padlo na Idrijskem; v Zadlogu kar 35 centimetrov.

Sv. Anton pri Kopru Foto: Tomaž Primožic/FPA
Sv. Anton pri Kopru Foto: Tomaž Primožic/FPA

PRIMORSKA > “Letošnja ohladitev bo zelo izrazita,” je pojasnil meteorolog agencije za okolje Andrej Velkavrh. “Sneženje v aprilu ni nič posebnega, je pa vprašanje, kako močna ohladitev ga spremlja. Včasih samo sneži, pa ni izrazite ohladitve in nevarnosti pozebe, letos pa bodo prihodnja tri jutra zelo mrzla, še posebej jutrišnje in četrtkovo, tudi zaradi snežne odeje.”

Snežna odeja namreč deluje kot izolator in prepreči, da bi že dokaj segreta zemlja oddajala toploto v ozračje, kar pomeni, da bodo zaradi snega jutra do konca tedna še posebej mrzla. V mraziščih naj bi se jutri in v četrtek zjutraj temperatura spustila celo do deset stopinj pod ničlo.

Največ snega je na Primorskem danes zapadlo na Idrijskem, v vasi Zadlog so ga namerili kar 35 centimetrov. Ampak, kot poudarjajo na Idrijskem, to res ni nič nenavadnega, saj so ga toliko včasih dobili z neba tudi maja meseca. Nenavadno in nevarno je to, da smo imeli skoraj povsod po Primorskem že skoraj pravo pomlad, zdaj pa je zima znova pritisnila. Spomladanski sneg je včasih le podaljšal sicer mrzlo in sneženo zimo, kar pomeni, da se narava še ni začela prebujati.

Večini prebivalcev mest in večjih krajev, ki jih ne skrbi za sadno drevje in zgodnjo zelenjavo, pa je današnji sneg povzročil skrbi in preglavice predvsem na cestah. Na južnem delu Primorske je bilo kot običajno najhuje na avtocesti na Golem vrhu nad Razdrtim in na glavi cesti od Kozine do Staroda, predvsem ob vznožju Staroda.

Rekordno sneženi aprili
Za enega najbolj sneženih velja april iz leta 1970, ko so 6. aprila v Hotedršici na Notranjskem izmerili kar 92 centimetrov visoko snežno odejo, na Primorskem pa so padli rekordi v Knežaku (63 centimetrov) in Postojni (50 centimetrov). Doslej najbolj snežen april pa naj bi bil tisti iz leta 1907.

Kot opažajo cestarji in policisti, je večina voznikov že preobula svoja vozila v poletne gume, zato je bil kaos danes še večji. Začelo se je s sneženjem okoli devetih dopoldne, nekaj minut pred deveto je že zdrsnil prvi tovornjak pri Lažah, ob pol desetih so stali tovornjaki v Pivki, en tovornjak pa je zaprl glavno cesto Kozina-Starod pri odcepu za Male Loče.

Na glavni cesti pod Brkini so zato začeli izločati tovornjake, te so blokirali tudi na mejnih prehodih Starod in Jelšane, zdrsi so se pojavili tudi na cesti proti Rakitovcu pod Kraškim robom in proti Podgorju. Težave so najdlje vztrajale na cesti od Podgrada proti Starodu, zato so tovornjake nekaj časa preusmerjali čez Ilirsko Bistrico.

Drevje lahko reši le burja
Nad našimi kraji se bo še nekaj dni zadrževala polarna zračna masa, ker se bo umiril veter, pa bodo naslednja tri jutra izrazito mrzla. Jutri zjutraj naj bi se temperatura spustila od tri do osem pod ničlo, na planotah Notranjske pa celo do 12 stopinj pod ničlo. Ker ne bo burje, bo tudi v Vipavski dolini in na Goriškem do tri stopinje pod ničlo. Podobno mrzlo naj bi bilo tudi v četrtek zjutraj, v petek zjutraj naj bi bilo nekoliko topleje, a še vedno pod lediščem. Sadjarji lahko le upajo, da so se vremenoslovci zmotili in da bo burja vsaj malo pomagala cvetočemu sadnemu drevju.

Na avtocesti je kmalu po pol deseti uri promet na Golem vrhu obstal v obeh smereh, zato so tudi tam izločali tovornjake, ko se je kasneje dvignila burja, pa je začela zmrzovati še cesta. Danes je tako zmrzovala avtocesta tudi na viaduktu Črni Kal.

Aprilsko sneženje se je danes tako ponovilo po letu 2017, ko je na praznični 27. april padlo veliko snega. Ker je drevje do takrat že pognalo prve liste, se je nanje oprijelo več snega, kar je povzročilo še snegolom. Zimske razmere ob koncu aprila smo imeli tudi leta 2016, ko je marsikje po državi zapadlo tudi več kot 20 centimetrov snega.

[OBILNO SNEŽENJE ????]Na več odsekih avtoceste A1 Ljubljana - Koper je zaradi obilnega sneženja močno oviran promet....

Objavil/a Policijska uprava Koper / Police Directorate Koper dne Torek, 06. april 2021

Portorož 6.4.2021

Objavil/a Janez Kočar dne Torek, 06. april 2021

V zimski pravljici

Objavil/a Larisa Štoka dne Torek, 06. april 2021

#Šoni ??... ko mu ni povsem jasno to pomladno ????? #bordercollie #bordercollielovers #mydog #lifeasabordercollie #givebordercollielove #xioamimydogminote10

Objavil/a Mojca Pečnik Dessardo dne Torek, 06. april 2021


Najbolj brano