Še zmogljivejši potovalnik

Ducati gre z multistrado še stopničko višje. Po novem ga bo gnal nov štirivaljnik z oznako granturismo.

Z novo razvitim pogonskim agregatom so ustvarili podlago za 
pridobivanje novih kupcev. Teh bo v Sloveniji okrog 15. Foto: Ducati
Z novo razvitim pogonskim agregatom so ustvarili podlago za pridobivanje novih kupcev. Teh bo v Sloveniji okrog 15. Foto: Ducati

V osnovi motocikel ohranja enako tehnično strukturo, prav tako so v enakih okvirih ostale tudi dimenzije. Največji preskok je opazen pri pogonski tehniki, kjer so dosedanji dvovaljnik zamenjali z novim štirivaljnim motorjem granturismo. 1158-kubični V4, ki je dimenzijsko za nekaj centimetrov manjši in za 1,2 kg lažji od dosedanjega testastrette, zmore razvijati kar 125 kilovatov moči (170 KM) pri 10.500 vrtljajih in 125 Nm navora pri 8750 vrtljajih.

Obenem ima vgrajen sistem deaktivacije zadnjih dveh valjev, zvok motorja je povsem spremenjen, servisni intervali so načrtovani na 15 tisoč kilometrov ali dve leti (do zdaj enkrat letno ali 15 tisoč km), pregled delovanja ventilov pa je določen na 60.000 prevoženih kilometrov (predhodnik - desno krmiljeni ventili na 30.000 kilometrov).

Prvi primerek pri nas na ogled konec decembra

Tako kot njegov predhodnik ima tudi ta na voljo izbiro voznih programov, prenovljena je grafika večjega 6,5-palčnega zaslona na dotik, izboljšani so LED žarometi, ki imajo dodatno funkcijo osvetljevanja zavojev, na voljo bo elektronsko uravnavanje vzmetenja, quickshifter in po novem tudi aktivni tempomat. Ta bo, s pomočjo radarske kamere, tako kot pri avtomobilih ohranjal vnaprej določeno razdaljo in hitrost med motociklom in spredaj vozečim vozilom (samodejno pospeševanje in zaviranje), medtem ko bo kamera na zadku voznika opozarjala na avto ali motocikel v mrtvem kotu.

Pri AS Domžale, ki pri nas zastopa znamko Ducati, so nam potrdili, da bodo prvi primerek multistrade V4 v prodajni salon postavili že konec decembra, prve predaje kupcem pa se bodo zgodile v februarju ali marcu. S prihodom nove različice se ukinja prodaja za model 1260, izjema bo le izvedba enduro. Cena za multistrado V4 je trenutno postavljena na 20.790 evrov, medtem ko bo izvedba S vredna 23.990 evrov. Pri tem je potrebno omeniti, da cena ni dokončna, saj bo odvisna od novega davčnega predloga, ki naj bi bil sprejet v kratkem in bi začel veljati z začetkom leta 2021.


Najbolj brano