Še vedno ne povsem pojasnjena smrt

Danes mineva 60 let, kar je v še ne vedno povsem pojasnjenih okoliščinah umrla ameriška igralka Marilyn Monroe. Stara je bila 36 let, v času svojega življenja pa je veljala za seks simbol svoje generacije. Utelešala je lik naivne blondinke in bila v svojih vlogah odlična komičarka.

Marilyn Monroe je bila velika ikona ameriškega filma in seks 
simbol petdesetih let minulega stoletja, zasebno pa predvsem 
precej nesrečna oseba.
Marilyn Monroe je bila velika ikona ameriškega filma in seks simbol petdesetih let minulega stoletja, zasebno pa predvsem precej nesrečna oseba. 

HOLLYWOOD > Marilyn Monroe se je rodila 1. junija 1926 s pravim imenom Norma Jeane Mortenson. Otroštvo je zaradi odsotnega očeta, ki je ni nikoli priznal za svojo hčer, in duševne bolezni matere preživljala v rejniških družinah.

Lik trapaste blondinke, ki zmede in zapeljuje moške z naivnostjo, je ovekovečila v filmu Gospodje imajo raje plavolaske (1953). Za pojavnost Marilyn Monroe je bila značilna zapeljiva čutnost, globoki dekolteji in izzivalna pozibavajoča hoja, zapečatena z avro nedolžnosti, pristnosti, krhkosti in skrivnostnosti.

V zgodovino se je zapisala tudi, ko je na zabavi demokratske stranke leta 1962 tedanjemu predsedniku ZDA Johnu F. Kennedyju zapela Vse najboljše, gospod predsednik. Dogodek dobi dodatno težo, če upoštevamo, da sta bila MM in JFK ljubimca. No, Marilyn Monroe je imela razmerje tudi s predsednikovim mlajšim bratom Bobbyjem Kennedyjem, ki je leta 1968 prav tako umrl v atentatu.

Njena zvezdniška kariera se je začela s filmom noir Niagara, za vrhunec njene kariere pa veljata komediji Billyja WilderjaSedem let skomin (1955) in Nekateri so za vroče (1959).

Z leti je igralka postajala vse bolj odvisna od alkohola in najrazličnejših tablet, prav tako pa tudi od svojega psihiatra. Poročni prstan si je nadela trikrat, med izbranci sta bila tudi sloviti ameriški dramatik Arthur Miller in bejzbolski zvezdnik Joe DiMaggio.

Prihaja biografski film

Netflix je dan pred obletnico igralkine smrti in slaba dva meseca pred začetkom predvajanja filma Blonde (Blondinka) objavil filmski napovednik za težko pričakovani biografski film o slavni igralki, ki jo igra na Kubi rojena Ana de Armas. “Marilyn Monroe obstaja samo na platnu,” pove v enem od prizorov kot Marilyn Monroe, kot tudi, da se ne more navaditi na slavo in se vedno počuti kot Norma Jeane.

V skoraj dvominutnem videoposnetku so prikazane številne plati hollywoodske legende, ki jo drugi na vso moč hvalijo, sama pa dvomi vase. V filmskem napovedniku so prikazani slavni filmski prizori ter ikonični trenutek, ko zvezdnica v beli obleki stoji na prezračevalnem jašku podzemne železnice

Najnovejši film o Marilyn Monroe temelji na romanu Joyce Carol Oates in naj bi predstavil razkol med zasebno osebo Normo Jeane Baker in izmišljenim likom Marilyn. Režiser in scenarist Blondinke je Andrew Dominik.

Premiera Blondinke bo na letošnjem filmskem festivalu v Benetkah, ki bo potekal od 31. avgusta do 10. septembra. Na Neflixu bo film na voljo od 28. septembra.


Najbolj brano