Samouničenje dragocene Banksyjeve umetnine šokiralo javnost

Britanski ulični umetnik Banksy je znova šokiral javnost, s tem ko je dal uničiti eno svojih trenutno najbolj znanih del. Takoj zatem, ko so zanjo na dražbi v Londonu iztržili rekordnih več kot milijon funtov, je njegova slika deklice z rdečim balonom spolzela skozi spodnji rob okvirja in se razrezala na trakove.

 Foto: Instagram/Banksy
Foto: Instagram/Banksy

LONDON > Banksy je v soboto na instagramu objavil video dogajanja na dražbi in dodal citat slikarja Pabla Picassa: “Nagon k uničenju je tudi ustvarjalni nagon.”

“Pred leti sem v sliko skrivaj vgradil uničevalec dokumentov. Za vsak primer, če bi bila kdaj dana na dražbo,” je pojasnil.

Na koncu posnetka je videti šokirane obiskovalce dražbe. “Kaže, da smo bili banksyjeni,” je v sporočilu za javnost zapisal vodja oddelka za sodobno umetnost pri dražbeni hiši Sotheby's Alex Branczik. Takšnega dogodka v zgodovini umetnosti ne pomni.

Za sliko so malo pred tem uspeli doseči ceno 1,042 milijona britanskih funtov (1,2 milijona evrov), navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Banksy je ulični umetnik in aktivist, ki ostaja anonimen. Nekateri menijo, da je bil na dražbi osebno prisoten. Videli naj bi namreč moškega s črnimi očali in klobukom, kako se kmalu po dogodku preriva z varnostniki v bližini vhoda v dražbeno hišo.


Najbolj brano