S kamero skoraj 60 let

Na našem uredništvu v Novi Gorici smo sprejeli zmagovalca fotografskega natečaja Zimski škljoc. Prvo nagrado, in sicer električni skiro, mu je prinesel prizor, ki ga je decembra lani ujel na sveže zasneženi Mali lazni.

Miloš Prinčič je pred nekaj dnevi prevzel nagrado na našem uredništvu v Novi Gorici. Foto: Leo Caharija
Miloš Prinčič je pred nekaj dnevi prevzel nagrado na našem uredništvu v Novi Gorici. Foto: Leo Caharija

NOV GORICA > Zmagovalna fotografija je nastala na z belo odejo prekriti Mali lazni na Trnovski planoti, kamor je ljubiteljski fotograf iz Nove Gorice Miloš Prinčič decembra šel skupaj s sinom. Kot pravi, sta jo mahnila po sveže zapadlem snegu, prvenstveni namen ni bil fotografija. “Ampak fotoaparat imam vedno s seboj,” pravi nagrajenec, tudi član Foto kluba Nova Gorica. In dopolnil se je, da obstaja nenapisano pravilo za fotografe: nikdar brez aparata ven, ker lahko zamudiš čudovit trenutek.

Ujel je igro narave, snežno krono in sence v snegu

“Bilo je najbrž pol metra snega, prizor je zanimiv, ker je imela rastlina tisto malo snežno krono. Sončen dan je naredil lepe sence smrek okrog jase, da so nastale barvne nianse.” Tako je sogovornik opisal svoj izdelek, sicer enega od številnih, ki jih je naredil v življenju.

Kako se je s kasnejšim konjičkom za vse življenje srečal, je opisal tako: “Svoj prvi fotoaparat sem kupil z dvema vajeniškima plačama leta 1964. Kupil sem vzhodnonemško pentono II. Najhitrejši čas zaklopa je bil 125. sekunde, kar je malo, imel je fiksni, 35-milimetrski objektiv. S tem sem čaral, kar sem lahko. Zoom ..., to si bil fotograf sam, ko si se približeval ali odmikal od objekta.” Ampak že takrat mu je uspelo fotografirati tudi športne dogodke, kar si je danes težko predstavljati ob tako dolgih časih zaklopa.

Snežna krona in sence v snegu (Foto: Miloš Prinčič)

Prinčič se spominja, da je že takrat fotografiral tudi moto dirke, rally, kajakaške tekme in za osebno rabo dogodke, kot so poroke, rojstni dnevi in podobno. Zanimale pa so ga različne vrste fotografiranja, vse od makra prek arhitekture do posnetkov krajine.

Danes Prinčič uporablja nikonov aparat D 700, v predalu ima šest objektivov. Ko kam gre, ne nosi velike torbe, vzame objektiv glede na cilj. Ponazoril je: “Če greš v Benetke, vnaprej veš, kaj vzeti s seboj, ko greš k vodi, enako.” Telefona ne uporablja kot kamere, ker zanj ni dovolj dobra.

“Če si sprejet, si vesel, če si nagrajen, toliko bolje”

Leta 2002 se je pridružil ljubiteljem fotografije v novogoriškem klubu in tedaj je hobi oživil. V našem natečaju Škljoc je sodeloval že jeseni, sicer pa na veliko drugih natečajih. Izkušnje opisuje tako: “Če je fotografija sprejeta v izbor med več tisoč poslanimi, si vesel. Če je nagrajena, toliko boljše.” Nagrade navadno niso denarne, pravi Prinčič, štejejo pa za pridobitev fotografskih nazivov. No, na Primorskih novicah pa je dobil električni skiro.


Najbolj brano