Prihaja leto prašiča

Kitajci po vsem svetu danes praznujejo novo leto po lunarnem koledarju, ki bo po kitajskem horoskopu v znamenju prašiča.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

PEKING > Novo leto na Kitajskem vedno zaznamuje množični eksodus. Na milijone ljudi se odpravi na pot, predvsem tisti, ki živijo v velikih mestih in se za praznike vračajo v domače kralje.

Novo leto je najpomembnejši praznik na Kitajskem, njegov poudarek pa je na družini.

Rojeni v znamenju prašiča veljajo za odločne ljudi, ki pa so tudi tankovestni, zato gre načeloma za pozitivno naravnane. V znamenje prašiča sodijo rojeni leta 1923, 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995 in 2007.

Kitajsko novo leto praznujejo tudi na Tajvanu, v Hongkongu, Macau in deželah jugovzhodne Azije s številčnim kitajskim prebivalstvom - v Singapurju, Indoneziji, Laosu, Maleziji, na Filipinih in Tajskem, ter seveda Kitajci povsod drugod po svetu.

Vsako znamenje v kitajskem horoskopu je povezano z osnovnima pojmoma v kitajski filozofiji jin in jang ter z enim od petih elementov - kovino, ognjem, lesom, zemljo in vodo, ki se menjajo vsako leto.

Med slavne, rojene v znamenju prašiča, se med drugim uvrščata dalajlama in nekdanji ameriški državni sekretar Henry Kissinger, pa sedanji in nekdanji zvezdniki filmske industrije, kot so Arnold Schwarzenegger, Woody Allen ali Emma Thompson. Med pokojnimi pa so na primer Wolfgang Amadeus Mozart in Luciano Pavarotti ter Humphrey Bogart in Ernest Hemingway.

Prašič je zadnje od dvanajstih živalskih znamenj kitajskega horoskopa. Znamenje prašiča je vodno znamenje in ker je obenem zadnje v kitajskem zodiaku, simbolizira tako nove začetke kot konec nekega obdobja.


Najbolj brano