Prenovljena hyundai kona z novimi tehnologijami

V začetku letošnjega poletja bo prenovljena kona na voljo slovenskim kupcem. Največ poudarka bodo namenili električni izvedbi.

Cene za električno izvedbo v tem trenutku še niso znane. Foto: Hyundai
Cene za električno izvedbo v tem trenutku še niso znane. Foto: Hyundai

Kona electric bo na voljo, tako kot do zdaj, v dveh izvedbah. Vstopna verzija ima po novem vgrajeno baterijo s kapaciteto 48,8 kWh, kar po meritvah WLPT pomeni 342 kilometrov dosega, medtem ko ima verzija s podaljšanim dosegom vgrajeno 65,4 kWh baterijo in deklariran doseg 490 kilometrov. Obe izvedbi imajo električni motor vgrajen v sprednjem delu, le da pri vstopni verziji ta zmore razvijati 114,6 kW, v tisti z večjo baterijo pa 160 kilovatov. Z vgrajeno 400-voltno polnilno arhitekturo uporabnik na hitri polnilnici iz 10 na 80 odstotkov napolni v 41 minutah. Omeniti velja, da se je električna kona v primerjavi s prejšnjo generacijo dimenzijsko malenkost okrepila. V dolžino meri 4355 mm, kar je krepkih 17,5 cm več kot pri prejšnji generaciji iz leta 2017, za šest centimetrov je daljša medosna razdalja (2660 mm), širina znaša 1825 mm (+25 mm), višina pa 1575 mm (+20 mm). Poleg dejstva, da so Korejci poskrbeli za oblikovno preobrazbo, tako na zunanjosti kot v potniški kabini, ne gre spregledati dejstva, da je ta deležna nekaterih rešitev, ki smo jih spoznali v večjem ioniqu 5.

Tako denimo kona uvaja možnost, da s pomočjo posebnega adaptorja uporabimo energijo za priklop zunanjih aparatov, izboljšana je projekcija podatkov na vetrobransko steklo, sistem i-Pedal prinaša uporabo samo ene stopalke (sistem rekuperacije), tu je tudi aktivni električni zvočni sistem (e-ASD), ki posnema zvok običajnega motorja, hkrati pa so obogatili seznam aktivnih varnostnih oziroma asistenčnih sistemov. Hyundaijev smart sense (ADAS) med drugim združuje sistem za avtonomno vožnjo 2. stopnje, asistenco za preprečevanje čelnega trka (FCA), sistem nadzora mrtvega kota (BVM), sistem za daljinsko pametno parkiranje (RSPA) in številne druge.


Najbolj brano