Potovalno-poslovni bavarec

Na istrskih cestah smo pred kratkim preskusili novi veliki štirivratni kupe, ki ponudi dovolj prostora za potnika na zadnji klopi, občutno večji pa je tudi prtljažnik.

BMW X3 in X4 predstavljata velik prodajni delež v ponudbi 
bavarskega proizvajalca. Še najbolj se izpostavlja prav X3, ki je na 
voljo z dizelskim, bencinskim, priključno-hibridnim in električnim 
pogonom.
BMW X3 in X4 predstavljata velik prodajni delež v ponudbi bavarskega proizvajalca. Še najbolj se izpostavlja prav X3, ki je na voljo z dizelskim, bencinskim, priključno-hibridnim in električnim pogonom. 

Odkar so štirico prvič predstavili pred osmimi leti, so našteli kar 800 tisoč kupcev. Leto kasneje (2014) so predstavili novo karoserijsko različico gran coupe z dodatnim parom vrat, ki so jo kupci sprejeli z največjim navdušenjem, saj v zadnjih nekaj letih predstavlja polovico vseh prodanih primerkov serije štiri. Poleg kupeja je tu še kabriolet. Na krilih dobrih prodajnih podatkov so pri BMW-ju pospešeno razvijali novo generacijo prostorsko-potovalne štirice, ki je deležna podolgovatih ledvičk na sprednjem delu. Uradno so jo predstavili junija letos, pred nekaj dnevi pa smo z njo odpeljali nekaj uvodnih kilometrov.

Povpraševanje po bencinsko gnanih različicah se zadnja leta sicer povečuje, a dizelski pogon je še vedno v rahli prednosti. Trenutno je na voljo le izvedba 420d (s pogonom na sprednja ali na vsa štiri kolesa), kar pomeni, da je pod sprednjim pokrovom vgrajen dvolitrski štirivaljnik s 140 kilovati moči in 400 Nm navora, ki ima podporo 48-voltnega mehkega hibrida, kar mu omogoča osemkilovatni dodatek moči za potrebe speljevanj oziroma pospeševanj. Z njim smo prevozili velik del testne poti po razgibanih cestah hrvaške Istre, kjer je avtomobili ves čas izkazoval izjemno lego. Za volanom ni bilo občutka, da je avto opremljen z dizlom, saj je bil ta neizmerno tih, potniška kabina pa zelo dobro zvočno izolirana. Pogled na merilnike na delu, kjer je nivo goriva, razkriva, da dejansko gre za dizelski motor (napis diesel). Posoda za gorivo je do vrha napolnjena (59 litrov), izračun na informacijskem zaslonu pa pokaže doseg preko 800 kilometrov. Gre torej za idealen potovalni avtomobil.

Več prtljažnega prostora

Poleg učinkovitega dizelskega motorja, ima štirica gan coupe še nekaj drugih adutov, predvsem s prostorskega vidika. Za razliko od kupeja je ta nekoliko večji in ima dodatni par vrat brez okvirjev. To posledično pomeni lažje vstopanje in izstopanje na zadnjo klop. Kratek preskus pokaže, da je tudi za 190-centimetrov visokega potnika dovolj prostora za glavo in kolena. Prostornejši je tudi prtljažnik, ki v osnovi meri 490 litrov, a ga je s preklopom naslona (deljiv v razmerju 40:20:40) mogoče povečati na spodobnih 1290 litrov. Omeniti velja tudi to, da je medosna razdalja z dolžino 2856 milimetrov za 46 milimetrov daljša od predhodnikove in za pet milimetrov daljša kot pri limuzinski seriji 3. V voznikovem delu pri gran coupeju ni razlik v primerjavi s kupejem. Ergonomsko je ta del dobro zasnovan, še vedno je na voljo nekaj klasičnih gumbov, izpostaviti pa velja tudi infozabavni vmesnik zadnje generacije iDrive7 in možnost odklepanja preko pametnega telefona. Tega doplačljivega dodatka so za zdaj deležni le uporabniki Applovih telefonov. Ne gre zapostaviti dejstva, da so ob dizelskem pogonu na voljo še bencinsko gnane različice - 420i s 135 kW, 430i s 180 kW in paradni konj M440i xDrive z 275 kilovati moči. Vsi omenjeni so tudi že v prodaji, cene pa se gibljejo od 49.300 do 70.250 evrov.

Prenova tudi za X4 in X3

Poleg nove štirice gran coupe smo se spoznavali tudi s prenovljenima X3 in X4. Pri obeh gre za klasično vmesno prenovo z nekaj minimalnimi osvežitvami na zunanjem delu ter z izboljšavami v notranjosti. Pri obeh modelih lahko kupci izbirajo tako dizelske kot bencinske motorje (od 140 do 265 kilovatov), ki so povezani z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom, dodatno pa ima X3 v ponudbi še priključni hibrid (X3 xDrive 30e) in elektrognano verzijo iX3. Cene za X3 se gibljejo v razponu od 55.450 do 77.050 evrov, pri X4 pa so te postavljene še nekoliko višje - od 59.150 do 78.750 evrov.


Najbolj brano