Potapljači pri Visu odkrili potopljeno ladjo JLA

Srbski potapljači so v hrvaških vodah blizu otoka Vis našli izgubljeno ladjo jugoslovanske vojne mornarice, je poročala srbska javna radiotelevizija RTS. Poleg ladje, ki se je ponesrečila leta 1976, je potapljaška ekipa iz Beograda odkrila več bombnikov iz obdobja druge svetovne vojne, ko je na otoku Vis delovalo letališče zavezniških sil.

Srbski potapljači so v hrvaških vodah blizu otoka Vis našli 
izgubljeno ladjo jugoslovanske vojne mornarice. Fotografija je 
simbolična. Foto: pixabay.com
Srbski potapljači so v hrvaških vodah blizu otoka Vis našli izgubljeno ladjo jugoslovanske vojne mornarice. Fotografija je simbolična. Foto: pixabay.com

SPLIT > Potapljači so ladjo našli na 125 metrih globine. Gre za nosilca tankov, ki se je potopil decembra 1976 zaradi slabega vremena. Potop je preživelo vseh 25 članov posadke.

Ladja je prevažala strelivo, primer pa so takrat označili za vojaško skrivnost.

"Zaradi tehničnih težav sem moral precej hiteti. Skočil sem v vodo. Vidljivost na dnu je bila sedem do deset metrov. Prišel sem do objekta, ki ni bil to, kar sem pričakoval. To sem videl takoj," je o odkritju za RTS povedal potapljač Mirko Bevenja.

Jugoslovanska vojna mornarica je bila del Jugoslovanske ljudske armade (JLA), njene naloge pa so bile obramba obale, morja, rek in jezer. Mornarica je imela okoli 30 nosilcev tankov, ki so lahko prevažali po tri tanke ali 200 vojakov. Uporabljali so jih za prevoz vojaštva in postavljanje min.


Najbolj brano