Podoba mačke, stara 2000 let

Znanim geoglifom iz Nazce, iz kilometrov linij ogromnih risb živalskih figur, se je pridružila približno 2000 let stara podoba mačke.

 Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

NAZCA > Arheologi so podobo na hribovitem terenu odkrili med preučevanjem območja z Unescovega seznama svetovne dediščine. Javnosti je med podobami takoimenovanih Nazca linij najbolj poznan kolibri.

Vest o odkritju geoglifa mačke je naznanilo perujsko ministrstvo za kulturo. Podoba se na hriboviti površini razprostira v širini dobrih 36 metrov. Mačka je zadnja od več odkritih geoglifov na puščavskem območju med perujskima mestoma Nazca in Palpa, ki se nahajata jugovzhodno od prestolnice Lima. Ministrstvo je sporočilo, da odkritje mačke ponovno kaže na bogato in pestro kulturno zapuščino območja.

Nazca linije je kot prvi začel preučevati perujski zdravnik in antropolog Toribio Mejia Xespe leta 1927, opazili pa so jih že prej. Ob začetku raziskav so sprva očistili geoglif kolibrija ter podobi opice in orke. Unesco je območje na seznam svetovne dediščine uvrstil leta 1994. Arheologi menijo, da je na novo odkriti geoglif mačke starejši od tistih, ki so jih doslej našli na območju Nazce. Predvidevajo, da je nastal od 200 do 100 let pred našim štetjem.


Najbolj brano