Po najboljše življenje se bo treba odpraviti zelo daleč

Novozelandski Auckland je tisto mesto, v katerem se živi najbolje na svetu, je ugotovila Economistova študija, ki je pod drobnogled vzela 140 svetovnih mest. Tokrat med prvimi desetimi mesti ni niti enega iz ZDA ali Evropske unije, vsa mesta pa so v prvo deseterico “prispevale” Nova Zelandija, Avstralija, Japonska in Švica.

Novozelandski Auckland je mesto, ki prebivalcem omogoča najbolj kakovostno življenje na svetu.  Foto: Peter Muller / Cultura RF / Prof
Novozelandski Auckland je mesto, ki prebivalcem omogoča najbolj kakovostno življenje na svetu.  Foto: Peter Muller / Cultura RF / Prof

SVET > Avtorji raziskave so pri točkovanju upoštevali različne kriterije, med njimi varnost, stopnjo kriminala, okolje, infrastrukturo, dostop do zdravstvene oskrbe in izobrazbe ...

Velik zdrs evropskih mest

V minulih letih je na vrhu lestvice kraljeval avstrijski Dunaj, med prvo deseterico sta bila kanadska Vancouver in Calgary, visoko je bil uvrščen danski Köbenhavn. Tokrat nobenega od teh mest ni med prvo deseterico - Dunaj, denimo, je letos na 12. mestu. Razlog za te zdrse je en sam: pandemija koronavirusa. Japonska, Nova Zelandija, Avstralija in Švica so namreč države, ki so na izbruh pandemije reagirale učinkovito, rezultat pa je višja kakovost bivanja in zadovoljstva njihovih prebivalcev. V prvo uvrščenem Aucklandu, denimo, so prav po zaslugi učinkovitega spopada s pandemijo lahko ohranili razmeroma odprto vsakdanje življenje, medtem ko smo se v Evropi od lanske pomladi srečevali z ostrimi omejitvami v vsakdanjem življenju.

Mesta, kjer se živi najbolje

Auckland, Nova Zelandija

> Adelaide, Avstralija

Wellington, Nova Zelandija

> Tokio, Japonska

> Perth, Avstralija

> Zürich, Švica

> Ženeva, Švica

> Melbourne, Avstralija

> Brisbane, Avstralija

Avtorji raziskave predvidevajo, da bo odziv na covid tudi v prihodnje ključno vplival na kakovost življenja v določenem okolju.

Vsa minula leta so bila visoko na lestvici evropska mesta - tokrat pa jih najdemo v skupini mest, ki so zabeležila največji zdrs na lestvici. Kar osem mest z največjim zdrsom je evropskih, navajajo avtorji raziskave, prav na vrhu lestvice, kjer se je življenje najbolj poslabšalo, pa so nemški Hamburg, Frankfurt in Düsseldorf. Sledijo Praga, Dublin in Rim. Neslavni rekorder je Hamburg, ki je zgrmel za kar 34 mest.

Mesta, kjer se živi najslabše

> Damask, Sirija

> Lagos, Nigerija

Port Moresby, Papua Nova Gvineja

> Daka, Bangladeš

> Alžir, Alžirija

> Tripoli, Libija

> Karači, Pakistan

> Harare, Zimbabve

> Douala, Kamerun

> Caracas, Venezuela

Najslabše se živi v Damasku

Povsem na dnu lestvice je sirska prestolnica Damask, razlog je predvsem desetletna vojna v tej bližnjevzhodni državi. Le malo bolje je v nigerijski prestolnici Lagos in glavnem mestu Papue Nove Gvineje Port Moresbyju. Vsem mestom z dna lestvice je skupna obilica kriminala in obilica nasilja, navajajo avtorji študije.


Najbolj brano