Po furlanskih zakotjih in gradeški laguni s kolesom

Kolesarsko pot Alpe Adria Radweg, ki je dolga približno 410 kilometrov in poteka od Salzburga do Gradeža, lahko oddelate tudi po etapah. Odlično izhodišče za spoznavanje odmaknjenih lepot bližnje Furlanije in gradeške lagune s kolesom je Palmanova.

Start iz Palmanove  Foto: Biljana Pavlović
Start iz Palmanove  Foto: Biljana Pavlović

FURLANIJA > Še posebej, če jo na pot s kolesom mahnete konec tedna, vas bo pričakala skorajda prazna Palmanova s številnimi prostimi parkirnimi mesti, na glavnem mestnem trgu pa se pred startom lahko okrepčate v kolesarjem prijazni kavarni Torinese, ki se redno uvršča v vrh najboljših italijanskih barov.

Eden najlepših in zelo nezahtevnih kolesarskih izletov na tem odseku Alpe Adria Radwega je prav pot od Palmanove do Gradeža. Kmalu po osrednjem izhodu iz simetrične urbanistične popolnosti Palmanove boste našli smerokaze, ki vas bodo usmerili na kolesarsko pot do Gradeža, ki je od Palmanove oddaljen približno 30 kilometrov. Pot je primerna tudi za fizično nepripravljene kolesarje in otroke, saj poteka samo po ravnici, mimo številnih kmetijskih površin, kjer se bohotita predvsem koruza in pšenica, in tipičnih furlanskih vasic.

Na poti do Gradeža sledi obvezen postanek v Ogleju in ogled številnih rimskih ostalin, še posebej pa si velja največ časa vzeti za ogled osupljive bazilike in številnih mozaikov v njeni notranjosti. Nato je pred vami še približno 22 kilometrov dolga pot do Gradeža, ki pelje mimo čudovite lagune, čeprav je zadnji del kolesarske pot speljan tik ob glavni cesti za vhod v Gradež, a precej prometna cesta ne pokvari izjemnega razgleda. V poletnem času se lahko iz Gradeža s kolesom vred z ladjico zapeljete tudi do Trsta, ki na tej razdalji vozi nekajkrat na dan.

Veliko bolj odmaknjena in neobljudena je pot iz Palmanove proti Vidmu, ki je speljana večinoma mimo kmetijskih površin in kjer ne boste srečali skorajda nikogar, morda pa vam bo pot prestregla kakšna srna. Tudi iz Palmanove do Vidma je kolesarska pot dolga približno 30 kilometrov, precej krajši pa je tisti del omenjene kolesarske poti, ki pelje od Vidma do furlanskega bisera Čedada. Prekolesariti morate le 16 kilometrov.


Najbolj brano