Pametna samokolnica z računalnikom in elektriko

Vsakdo, ki je kdajkoli uporabljal samokolnico, zelo dobro ve, kako težko jo je naloženo potiskati navkreber ali jo zadrževati ob poti navzdol, o lovljenju ravnotežja pa ne bomo niti začeli. Da bi bilo vse to lažje, se je v Levpi pojavila “pametna” samokolnica na električni pogon. Prvi primerki bodo na trgu prav pred sezono vrtnarjenja.

“Pametna” samokolnica je uporabna predvsem za “vožnjo” 
navkreber.
“Pametna” samokolnica je uporabna predvsem za “vožnjo” navkreber. 

LEVPA > “Glavna inovacija je, da je samokolnica dobro uravnotežena in nam pri upravljanju pomaga računalnik,” pravi Marko Makarovič iz Bizjaka. Dopolnil je zasnovo samokolnice na električni pogon, saj mu, kot pravi, nobena ni povsem ustrezala. Če poenostavimo, v nekaj letih je prišel do ideje, da bi to nepogrešljivo orodje vsakega vrtičkarja uravnotežil s premestitvijo baterije s posode na obe nogi samokolnice. Za lažji in zato manj nevaren transport tovora, posebej po bregu navzgor ali navzdol, pa je dodal računalnik, ki pomaga krmiliti samokolnico.

Ročaja sta ročaja ...

Ohranitev “klasičnih” ročajev zagotavlja domač občutek upravljana karjole. Računalnik prek ultrazvočnega in drugih senzorjev zazna, ali gre za potiskanje ali vlečenje ali morda celo kipanje in temu prilagodi delovanje elektromotorja, ki je vgrajen v kolo samokolnice in olajša opravilo.

Samokolnica podjetja Blockhapp ob povprečnih obremenitvah deluje do 12 ur. Izdelali so jo v dveh različicah z avtonomijo osem oziroma 12 ur. Nosilnost je 80 litrov oziroma 100 kilogramov. Namestiti jo je možno tudi na avtomobilsko kljuko za transport.

“Pravzaprav sam računalnik vodi samokolnico,” je izpostavil Makarovič. Motor pomaga tudi pri sipanju tovora s samokolnice, da kolo ne “pobegne”. Nobenega gumba ni za ta namen, nobene ročice.

Sogovornik je tako pojasnil, zakaj je razvil inovacijo: “Ko sem testiral električne samokolnice, ki so bile že na voljo, me je motilo prav slabo ravnotežje, obenem pa to, da bi moral misliti, kako jo voditi.” Spodbudo je dobil že pred desetimi leti, saj je obdeloval zemljo v klancu, a je imel premalo zemljišč, da bi se mu izplačalo investirati v nakup traktorja. Sposobna samokolnica se mu je zdela boljša rešitev in stopil je na pot, ki je lani pripeljala do izdelka.

Na voljo bo spomladi

Svojo idejo je Makarovič dal oceniti tudi strokovnjakom ljubljanske fakultete za strojništvo, kjer so mu potrdili, da je zanimiva. Pomoč pri izdelavi pametne samokolnice je dobil pri mali levparski tovarni Levplast, ki je vpeta tudi v proizvodnjo.

Tržiti sta jo začela lani skupaj s soprogo Matejo Treven prek podjetja Blockhapp. Ta je strnila napredek pri umeščanju proizvoda na trg: “Dogovarjamo se tudi z italijanskimi agenti, oglašujemo na Facebooku, čakamo na certifikat, da lahko izdelek prodamo.”

Zanimanja je veliko, merijo tudi na angleški in nemški trg, glavna ciljna skupina pa so vrtnarji in vrtičkarji. “Imamo že naročila starejših, ki vrtnarijo, saj naša samokolnica precej olajša napor,” je za primerjavo dala Trevnova. Trenutno zbirajo prednaročila, pričakuje pa, da bo certifikat izdan nekje konec februarja. To bo ravno pred začetkom sezone del na vrtu.


Najbolj brano