Oblikovna svežina in nove rešitve

Pri Citroenu so nekje na pol poti do nove generacije rahlo osvežili podobo malega francoskega pustolovca, ki ima v Sloveniji precejšnjo prepoznavnost in je priljubljen med kupci. Samo lani so prodali več kot 340 primerkov.

Francoski proizvajalec je predstavil osveženega terenskega C3, ki 
v večji meri prinaša svež zunanji obraz, še za odtenek bolj 
prilagodljivo in udobno potniško kabino ter veliko več personalizacije. Foto: Citroen
Francoski proizvajalec je predstavil osveženega terenskega C3, ki v večji meri prinaša svež zunanji obraz, še za odtenek bolj prilagodljivo in udobno potniško kabino ter veliko več personalizacije. Foto: Citroen

Najbolj opazne so spremembe na sprednjem delu, kjer je oblikovalska ekipa sledila trendom, ki so jih ustvarjali že pri modelu C3. Za terenskega brata so naredili še nekaj premišljenih oblikovnih potez za bolj robusten videz. Novo obliko ima odbijač, LED žarometi, 16 ter 17-palčna platišča, v ponudbi pa bodo še tri nove barve (siva kaki, modra voltaic in bela banquise).

C3 aircross bo kupcem na voljo v kar 70 različnih barvnih kombinacijah, osnovo za te pa bo predstavljalo sedem različnih barv karoserije, dve barvi strehe in štirje barvni paketi z grafičnimi dodatki, ki se nahajajo na skrajnih bočnih delih spodnjega ščitnika sprednjega odbijača, na ohišju zunanjih ogledal in na zadnjem vogalnem steklu. Še več novosti je v notranjosti avtomobila.

Bolj uporabna potniška kabina

Veliko časa so namenili izbiri novih bolj kakovostnih materialov, namenili so mu udobnejše advanced comfort sedeže z dodatno 15-milimetrsko penasto gumo za še večji občutek udobja med vožnjo. Takšne sedeže že ima, med drugim, večji C5 aircross. Izpostaviti velja, da je naslon sovoznikovega sedeža zdaj možno preklopiti in si tako ustvariti mizico za obedovanje med izletom ali prostor za prevoz daljših stvari (do 2,4 metra).

Osrednji zaslon so zamenjali z večjim devetpalčnim zaslonom na dotik in temu primerno tudi nadgradili multimedijski vmesnik (možno je prikazati navigacijo Citroen connect nav ali funkcijo mirror screen, združljivo z android auto in apple carPlay), ki premore novo grafiko in zmogljivejši procesor, medtem ko digitalizacija merilnikov še ni prišla na vrsto.

Nekaj oblikovnih sprememb je v spodnjem delu sredinske konzole. Dodatno je na voljo možnost brezžičnega polnjenja telefonov, steklena panoramska streha in projekcija podatkov na manjši zaslon ob vetrobranskem steklu. Novost v prenovljenem francozu je tudi novo odlagalno mesto. Na zadnjem delu sredinskega grebena se nahaja veliko odlagalno mesto, do katerega lahko dostopata voznik in sovoznik kot tudi potniki, ki sedijo zadaj, zapreti pa ga je možno z drsnim rolojem.

Motorizacija bolj ali manj nespremenjena

V prvi vrsti bodo poudarek namenili bencinskim motorjem in sicer uveljavljenemu 1,2-litrskemu motorju z 81 in 96 kilovati moči, medtem ko so 1,2-litrski 60-kilovatni motor črtali s seznama. Ne glede na prodajne trende v ponudbi še vedno ostaja 1,5-litrski dizel, ki je zdaj v kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom na voljo z 81 kilovati moči, tisti z 88 kilovati pa bo rezerviran za kombinacijo s samodejnim menjalnikom.

Za lahkotne terenske pustolovščine bo na voljo tudi alternativa štirikolesnemu pogonu, sistem grip control s funkcijo nadzorovanega spusta. Kot omenjeno, pri zastopniku za vozila Citroen pravijo, da bo prenovljeni C3 aircross na voljo v času, ko bo temperatura pri nas blizu ali celo čez 30 stopinj Celzija.


Najbolj brano