“Nisem bil jaz tisti, naš Johnny je bil”

Kar petdeset let je veljalo, da je bil Paul McCartney tisti, ki je sprožil razpad skupine The Beatles. Zdaj je o tem spregovoril tudi McCartney sam in veliko odgovornost za razpad preložil na pokojnega Johna Lennona.

 Paul McCartney se je po 50 letih odločil odložiti breme odgovornosti za razpad zasedbe The Beatles. Po njegovem je razpad 
sprožil John Lennon, ki naj bi nekega dne preprosto oznanil, da 
zapušča skupino. Foto: Ian West / PA Images / Profimedi
Paul McCartney se je po 50 letih odločil odložiti breme odgovornosti za razpad zasedbe The Beatles. Po njegovem je razpad sprožil John Lennon, ki naj bi nekega dne preprosto oznanil, da zapušča skupino. Foto: Ian West / PA Images / Profimedi

Doslej je veljalo, da je bilo tisto, kar je sprožilo razpad skupine, sporočilo za javnost ob izidu McCartneyjevega samostojnega albuma iz leta 1970, v katerem je pisalo, da je glasbenik “na počitnicah”, ko gre za odnos s skupino. V tistem času je Paul McCartney tudi izjavil, da si “ne predstavlja, da bi on in Lennon v bližnji prihodnosti spet postala avtorski tandem”.

V intervjuju za BBC, ki ga bodo predvajali 23. oktobra, pa McCartney zdaj ponuja nov pogled na dogodke iz tistega časa. “Nisem sprožil razpada benda, to je storil naš Johnny,” se spominja eden od dveh še živih članov zasedbe (George Harrison in Lennon sta pokojna, živita še McCartney in Ringo Starr). Pravi, da je John Lennon nekega dne prišel in preprosto oznanil, da zapušča skupino. Na vprašanje, ali bi skupina lahko obstala, če se to ne bi zgodilo, je Paul McCartney odgovoril pritrdilno.

Konec šestdesetih so člani skupine živeli vse bolj vzporedna življenja. Avtorska razhajanja so bila manjši del problema, vse bolj so si postajali različni kot osebnosti. Vse močnejšo vlogo v Lennonovem življenju je začela igrati tudi Yoko Ono, ki jo del javnosti odtlej krivi za razpad zasedbe.

John Lennon in Paul McCartney sta tvorila avtorski tandem, ki je za mnoge še vedno najboljši v zgodovini rokenrola. (foto: Profimedia)

S koncerti je skupina nehala že nekaj let prej, delno zaradi vse bolj kompleksne glasbe, ki so si jo želeli ustvarjati, delno zaradi naveličanosti nad množicami kričečih oboževalk, ki so pogosto preglasile ozvočenje in glasbeniki na odru niso slišali niti samih sebe. V resnici je zasedba odigrala dva zadnja koncerta. Prvi je bil polurni (!) nastop konec avgusta 1966 v San Franciscu, na njem so odigrali enajst skladb, odprli in zaprli so ga z dvema rokenrol klasikama. Prva je bila Rock'nRoll Music Chucka Berryja, zadnja pa Long Tall Sally Little Richarda.

Resnično zadnji skupni nastop pa je bil slabe tričetrt ure dolg nastop na strehi poslovne stavbe njihovega podjetja Apple v Londonu. Bil je nenapovedan, čeprav ne čisto spontan. 30. januarja so se člani skupine povzpeli na streho in odigrali nekaj pesmi, nekatere med njimi tudi večkrat. Po tistem je skupina jeseni istega leta izdala še album Abbey Road in zgodbe je bilo konec. Lennona je leta 1980 pred newyorško palačo Dakota ubil atentator, George Harrison je za rakom umrl novembra 2001.


Najbolj brano