Narcise znova pobelile travnike pod Golico

Travnike pod Golico so tudi letošnjo pomlad pobelile narcise. Vrhunec cvetenja je kljub dolgi zimi maja, ko Turistično društvo Golica pripravlja tudi vrsto prireditev. V zadnjih letih občina s subvencioniranjem kmetov skrbi, da se narcisni travniki, ki so občutljivi na zgodnjo košnjo in pašo, ohranjajo.

Travnike pod Golico so tudi letošnjo pomlad pobelile narcise. Foto: STA
Travnike pod Golico so tudi letošnjo pomlad pobelile narcise. Foto: STA

JESENICE > "Letos smo zaradi dolge zime vsi računali, da bodo narcise zelo pozne, ampak so se zaradi visokih pomladnih temperatur, ki so tudi v Planini pod Golico 1000 metrov nad morjem presegle 25 stopinj Celzija, razcvetele precej zgodaj," je pojasnil predstavnik Turističnega društva Golica in Razvojne agencije Zgornje Gorenjske Klemen Klinar.

V vaseh pod Golico je tako višek cvetenja praktično že mimo. V Plavškem rovtu so narcise odcvetele, v Planini pod Golico še cvetijo, na Španovem vrhu bo višek cvetenja v tem tednu, cvetenje narcis pa se že začenja tudi na Rožci in na Golici, kjer na 1836 metrov nadmorske višine.

Jesenice, ki so bile nekdaj znane predvsem po železarstvu, se v zadnjem času promovirajo tudi z narcisami, ki jim pravijo ključavnice. Poimenovanje izhaja iz zgodbe, da so čebele med iz narcis nabirale tudi ob nedeljah, zato jih je Sveti Peter opozoril, da se ob nedeljah ne dela. Ker ga niso poslušale, jim je med zaklenil v dno cvetne čaše in tako se narcise oprašujejo prek vetra.

V Turističnem društvu Golica so skupaj z drugimi društvi in turističnimi delavci oblikovali sklop športnih, kulturnih in izobraževalnih dogodkov, s katerimi ljubiteljem narave in hribov v času cvetenja narcis popestrijo obisk njihovih krajec. Dogodki so se začeli minuli vikend in se bodo odvijali vse do 2. junija. Osrednji dogodek bo v soboto, 19. maja, in sicer mis narcis, ki jo v Planini pod Golico izbirajo že vse od leta 1965.

Pred leti je že grozilo, da bodo narcisne poljane pod Golico izginile, saj se po sodobni kmetijski praksi travniki kosijo čim bolj zgodaj, kar narcisam onemogoča, da odcvetijo, da seme dozori in se usuje. Problematična je tudi paša živine v pomladnem času.

"Dolgo smo opozarjali, da če ne bomo sodelovali s kmeti, ki so najpomembnejši za ohranjanje narcis, da jih bomo izgubili," je spomnil Klinar in pojasnil, da občina zaradi administrativnih ovir kmetom ni smela subvencionirati posebne obdelave narcisnih travnikov, saj je bilo to v navzkrižju s kmetijskimi subvencijami. "Zdaj pa smo vendarle našli pot, kako kmetom na ustrezen način namenjati nadomestilo za zmanjšani pridelek zaradi posebnih pogojev obdelave travnikov," je povedal Klinar.

Z željo ohraniti in okrepiti rastišča narcis sta Razvojna agencija Zgornje Gorenjske in Občina Jesenice leta 2016 oblikovali večletni program Ohranimo narcise, ki določa ukrepe za ustrezno kmetijsko obdelavo travnikov z rastišči narcis in predvideva nadomestila za lastnike zemljišč, ki te ukrepe upoštevajo. Občina Jesenice že od leta 2016 vsako leto za to namenja 12.500 evrov.

V projekt je vključenih 30 kmetov s približno 34 hektari travnikov iz vasi Jeseniški Rovt, Planina pod Golico, Prihodi in Javorniški Rovt. "Interes kmetov je sicer precej velik, a več sredstev trenutno ne moremo zagotoviti, zato tudi števila kmetov, vključenih v projekt, zaenkrat ne povečujemo," so pojasnili na občini.

Kot se zaveda Klinar, s tem programom vseh narcisnih travnikov ne bodo ohranili, upa pa, da bodo ohranili vsaj najlepše. V program se je kot mladi kmet vključil tudi Luka Klinar, ki se mu to zdi zelo dobra rešitev za ohranjanje narcis. Kot je pojasnil, zdaj na delu travnikov, ki so jih vključili v program, še bolj pazijo, da ne škodujejo narcisam in da bodo te dolgoročno obstale.


Najbolj brano