Najboljše so Edove slabe navade

Čeprav je po števlu nominacij najbolje kazalo Justinu Bieberju, je bil glavni junak sobotne podelitve MTV-jevih nagrad v Budimpešti Ed Sheeran. Angleškega pevca so namreč razglasili za najboljšega glasbenega izvajalca leta, njegova pesem Bad Habits (v prevodu: slabe navade) pa je dobila priznanje za najboljšo pesem leta. Naj rokerji so Maneskin, največ kipcev pa si je prislužil južnokorejski fenomen BTS.

Italijanski Maneskin so predstavili svojo novo pesem Mammamia. Foto: Profimedia
Italijanski Maneskin so predstavili svojo novo pesem Mammamia. Foto: Profimedia

BUDIMPEŠTA > Fantovska skupina BTS je namreč (na daljavo) prejela kar štiri nagrade, in sicer: za najboljšo skupino, najboljšega pop izvajalca, najboljšega K-pop izvajalca in za najštevilčnejši bazen oboževalcev.

Za najboljši video leta je s spotom za pesem Montero (Call Me By Your Name) slavil Lil Nas X, naj rockerji so drzni Italijani Maneskin, ki so nedavno kot predskupina odprli koncert Rolling Stonesov v Las Vegasu, naj novinka pa je raperka Saweetie, ki je prireditev v športni dvorani Papp Laszlo Budapest tudi povezovala. In še: Nicki Minaj je dobila nagrado za najboljšega hip hop izvajalca, Yungblud pa za najboljšega alternativnega izvajalca. Najboljši latino zvezdnik je Maluma, največji preskok pa je naredila Olivia Rodrigo.

Še bolj kot številni zvezdniki in njihove bolj ali manj ekstravagantne oprave pa je tokratno podelitev MTV-jevih nagrad zaznamovalo kljubovanje odnosu države gostiteljice do skupnosti LGBTQ+. Madžarska je namreč letos uzakonila prepoved “promocije homoseksualnosti” mlajšim od 18 let. V zraku je bila verjetnost, da bodo podelitev nagrad zaradi tega prestavili drugam. “Ker sem gej, je bil moj nagonski odziv, da bi morali dogodek prestaviti v drugo državo,” je pred tedni dejal predsednik MTV Entertainmenta Chris McCarthy, a so vseeno ostali pri izbiri Budimpešte in tja ponesli jasno sporočilo, da vladne cenzure ne bodo trpeli.

Na prireditvi je tako veljala velika pozornost zlasti transspolnim ter biseksualnim in homoseksualnim parom in izvajalcem. “Tako sem vznemirjena, obenem pa tudi hvaležna MTV-ju. Kakršna koli cenzura katere koli oblike ljubezni je zanič, zato je prav, da na ta način pokažemo svoje stališče proti temu,” je bila jasna nemška transspolna glasbena zvezdnica Kim Petras.


Najbolj brano