Na letališču v Helsinkih okužene s koronavirusom odkrivajo s psi

Na letališču v Helsinkih okužene z novim koronavirusom odkrivajo s psi. Od srede na letališču delajo štirje od skupno desetih psov, ki so jih urili za odkrivanje virusa sars-cov-2, je sporočilo letališče na družbenem omrežju facebook.

Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

HELSINKI > Po prvih ugotovitvah veterinarjev na univerzi v Helsinkih lahko psi novi koronavirus zavohajo s skoraj stoodstotno gotovostjo. Ob tem jim zadošča precej manjši vzorec, kot je potreben za medicinske teste za novi koronavirus.

“Pes za identifikacijo virusa potrebuje le od deset do sto molekul, naprave za testiranje pa 18 milijonov molekul,” po poročanju nemške tiskovne agencije dpa piše v sporočilu za javnost letališča. Psi lahko virus ugotovijo še pred razvojem simptomov covida-19 pri posamezniku.

This action-packed foursome, Miina, Kössi, E.T and Valo, will now start their work at Helsinki Airport when covid-19...

Objavil/a Helsinki Airport dne Torek, 22. september 2020

Psi, ki odkrivajo virus, sicer ne pridejo v neposreden stik s potniki. Posameznega potnika po obrazu obrišejo z robcem, ki ga nato v ločenem prostoru povoha pes.

“Smo pionirji na tem področju,” je dejala vodja letališča Ulla Lettijeff. “Kolikor nam je znano, nobeno drugo letališče še ne uporablja pasjega voha v boju proti covidu-19 v tolikšnem obsegu,” je dodala.


Najbolj brano