Modra papiga iz risanke Rio živi le še v ujetništvu

Modrim papigam vrste spixov makav, ki so navdahnile ustvarjalce animiranega filma Rio, grozi izumrtje. 60 do 80 primerkov teh papig še živi v ujetništvu, v naravi pa jih ni več najti.

Modre papige vrste spixov makav so doživele svetovno slavo leta 
2011 s prvim delom animiranega filma Rio, ki je leta 2014 dobil 
nadaljevanje.
Modre papige vrste spixov makav so doživele svetovno slavo leta 2011 s prvim delom animiranega filma Rio, ki je leta 2014 dobil nadaljevanje. 

BRAZILIJA > Takšne so ugotovitve nedavno opravljene študije mednarodne naravovarstvene organizacije BirdLife International, ki deluje na področju zaščite ptic in njihovih habitatov.

Da se je vrsta spixov makav znašla na robu izumrtja, je krivo predvsem uničevanje tropskega gozda v Braziliji, ki je njen naravni habitat.

Papige vrste spixov makav živijo le še v ujetništvu.

Z izumrtjem v naravi se je modri spixov makav znašel na seznamu osmih povsem ali domnevno izumrlih ptic, od katerih večina prihaja iz Brazilije, poročajo tuji mediji.

Avtor študije in BirdLifeov znanstvenik Stuart Butchart je poudaril, da je izumrtje ptic v zadnjih stoletjih v 90 odstotkih pogostejše na otokih, zdaj pa se val izumiranja prvič v zgodovini v večji meri širi po celini. Po njegovi oceni predvsem zaradi netrajnostnega kmetovanja in sečnje gozdov.

Spixov makav je 'svetovno slavo' doživel leta 2011 z animiranim filmom Rio. Risanka pripoveduje o papigi po imenu Blue, ki je bil vzgojen v ujetništvu, a v želji po tem, da bi svojo vrsto rešil pred izumrtjem, prepotuje kilometrske razdalje - vse od Minnesote do Brazilije.


Najbolj brano