Mimo Zemlje bo okoli dneva mrtvih letel asteroid v obliki lobanje

Mimo Zemlje bo nekaj dni po noči čarovnic in dnevu mrtvih letel asteroid, ki z nekaj domišljije spominja na človeško lobanjo. Asteroid, ki so mu znanstveniki nadeli oznako 2015 TB145, po navedbah Rüdigerja Jehna iz evropskega centra za vesoljske operacije v nemškem Darmstadtu ne bo nevaren Zemlji.

Mimo Zemlje bo okoli noči čarovnic in dneva mrtvih letel asteroid 
v obliki lobanje. Foto: jpl.nasa.gov
Mimo Zemlje bo okoli noči čarovnic in dneva mrtvih letel asteroid v obliki lobanje. Foto: jpl.nasa.gov

DARMSTADT > “Ima dve depresiji, ki bi si ju lahko razlagali tudi kot očesni vdolbini,” je o asteroidu povedal Rüdiger Jehn. “A je treba uporabiti precej domišljije,” je dodal.

Asteroid so prvič opazili znanstveniki ameriške vesoljske agencije Nasa leta 2015, prav tako okoli dneva mrtvih. Tedaj je "lobanja" letela mimo Zemlje na oddaljenosti malo manj kot 500.000 kilometrov. Ker je asteroid svetlejši od običajnih, nima pa "repa", astronomi sklepajo, da gre za ostanke kometa oziroma mrtev komet.

Asteroid s premerom 600 metrov in dvema kotlinama s premerom po sto metrov za pot okoli Sonca potrebuje tri leta in 17 dni, Zemlji pa naj bi se najbolj približal 7. novembra. Tokrat naj bi letel mimo Zemlje na razdalji okoli 40 milijonov kilometrov, opaziti pa ga bo moč le z močnimi teleskopi.

Znanstveniki domnevajo, da bo "lobanja" mimo modrega planeta znova letela leta 2021, relativno blizu pa bo šele leta 2085. Ocenjujejo še, da ni možnosti, da bi ta asteroid v prihodnjih stotih ali celo 500 letih trčil v Zemljo.


Najbolj brano