Lastnina tihega člana Rolling Stonesov podrla dražbene rekorde

Lastnina angleškega glasbenika Billa Wymana in njegov arhiv o skupini Rolling Stones sta konec tedna na dražbi pri avkcijski hiši Julien's podrla svetovne rekorde. Najvišjo ceno je dosegla bas kitara s kovčkom, ki jo je uporabljal Brian Jones. Prodali so jo za 704.000 dolarjev oziroma trikrat in pol več od ocenjenih 200.000 dolarjev.

Del opreme Billa Wymana, ki se je znašla na dražbi. Foto: KAT / MEGA / The Mega Agency / P
Del opreme Billa Wymana, ki se je znašla na dražbi. Foto: KAT / MEGA / The Mega Agency / P

LOS ANGELES > Standardno bas kitaro znamke Gibson Les Paul iz leta 1968 je Jones uporabljal na koncertu in filmu skupine Rolling Stones Rock and Roll Circus decembra 1968 in na drugih posnetkih, poroča portal Art Daily.

Bill Wyman (foto: Profimedia)

Tihi član banda

Bill Wyman je bil član Rolling Stonesov med letoma 1962 in 1993. Veljal je za mirnega in se po lastnih besedah “nikdar ni obnašal kot tipični član banda”. Sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja je javnost razburkala njegova zveza s starleto Mandy Smith, ki je bila od njega mlajša dobrih 30 let. Sestajati sta se namreč začela, ko je bilo njemu 47, njej pa le 13 let. Bila sta tudi poročena, vendar le dve leti. Po slovesu od zasedbe, ki mu je prinesla svetovno prepoznavnost, se je posvetil ljubiteljski arheologiji in fotografiji.

Drugo najvišjo ceno je na tridnevni dražbi, ki jo je avkcijska hiša Julien's pripravila na Beverly Hillsu in na spletu, dosegla bas kitara znamke Fender Mustang iz leta 1969, ki jo je Leo Fender zasnoval v oranžni barvi, Bill Wyman pa jo je uporabljal na koncertih in posnetkih Rolling Stonesov v letih 1969 in 1970. Leta 2010 so jo prikazali na razstavi o rocku v Areni O2 v Londonu, tokrat pa so jo prodali za 384.000 dolarjev.

Bill Wyman je danes umirjen mož, ki z ničemer ne daje vedeti, da je bil desetletja član ene največjih zasedb v rokenrolu. (foto: Profimedia)

S tem je dosegla nov svetovni rekord kot najdražja bas kitara, ki so jo kdajkoli prodali na dražbi. Pred njo si je rekord pridobila levo usmerjena bas kitara Hofner, ki so jo leta 1964 predstavili Paulu McCartneyju. Na dražbi so jo prodali za 204.800 dolarjev.

Še en vrhunec dražbe je bil Wymanov težko pričakovani ojačevalnik VOX AC30 iz leta 1962, ki so ga prodali za 106.250 dolarjev. Ta je prav tako postavil nov rekord, saj je presegel skupno prodajo dveh ojačevalnikov v lasti Davida Gilmourja, ki sta na lanski dražbi dosegla ceno 77.000 dolarjev. Slavni ojačevalnik, ki so ga Rolling Stonesi pogosto uporabljali, je bil eden od razlogov, zakaj so Wymana med avdicijo povabili, naj se pridruži skupini.

Dražba je vključevala več kot 1000 predmetov iz znanega in obsežnega Wymanovega arhiva. V njem so bili zbirka kitar in instrumentov, ojačevalniki, garderoba, nagrade ter osebni in drugi predmeti, ki jih je pridobil v 30-letni karieri kot ustanovni član in basist ene največjih rock skupin, ter glasbila in predmeti iz kasnejše solistične kariere.


Najbolj brano