Lahko je družinski ali poslovni avto

Toyota, ki tesno sodeluje s koncernom PSA, je po ukinitvi nekaterih modelov znotraj ponudbe zgrabila priložnost Francozov in za dejansko nič vložka dobila nov avto. Tehnično in oblikovno osnovo so si sposodili pri najbolj znanem Citroenu, medtem ko s ceno niso prišli tako zelo blizu. A bodo to kompenzirali na drugih področjih.

Čeprav pri Toyoti veliko poudarka namenjajo hibridnemu pogonu, 
tega pri tem modelu ni mogoče izbrati. Foto: Toyota
Čeprav pri Toyoti veliko poudarka namenjajo hibridnemu pogonu, tega pri tem modelu ni mogoče izbrati. Foto: Toyota

Proace city je še četrta izpeljanka zelo znanega francoskega avtomobila, ki je sad tesnega sodelovanja med štirimi avtomobilskimi znamkami. Platforma tega avtomobila izvira iz koncerna PSA, kjer so gradili berlinga, rifterja in Oplovega comba, zdaj pa se je tej karavani uporabnega vozila pridružila še Toyota, ki s francoskim koncernom sodeluje še na nekaterih drugih področjih. Proace city bo tudi pod Toyotino oznako prihajal iz tovarne v španskem Vigoju, kupcem bo na voljo v dveh karoserijskih izvedbah, prav tako bodo kupci glede na uporabnost izbirali potniško Verso (5 ali 7 sedežno verzijo) ali furgonsko Van različico za poslovno rabo.

Uporabnost prostora je prednost pri tem vozilu

Furgonska verzija se odlikuje z obsegom tovornega prostora 3,3 m3 (krajša verzija) oziroma 4,3 m3. Z dodatnim sistemom smart cargo (preklopljivi naslon sovoznikovega sedeža) je dosežena maksimalna dolžina tovornega prostora, kar pri kratki izvedbi znaša 3,1 metra in pri daljši karoserijski različici 3,4 metra, medtem ko največja nosilnost znaša okroglo tono.

Pri potniški različici bo na voljo izbira petih ali sedmih sedežev, hkrati bo možnost, da poleg voznika sedita še dva potnika. V prtljažnem delu pa zagotovo ne bo zmanjkalo prostora za vso prtljago, ki jo družina potrebuje za izlet na morje. Na voljo je najmanj 641 litrov oziroma 2693 litrov pri podaljšani verziji. Pri motornih izvedbah ni presenečenj. V ponudbi so 1,5-litrski dizel s 55, 74 in 96 kilovati moči, pri izbiri bencinsko gnanih motorjev je na voljo le 1,2-litrski turbo motor z 81 in 96 kilovati moči. Hkrati je to tudi ena redkih Toyot, kjer v ceniku ni moč najti hibridnega pogona.

Bo pa zato Toyotin proace city že v osnovi dobro založen z varnostno opremo (vključen tudi sistem za samodejno zaviranje), odvisno od paketa opreme pa se bo seznam varnostnih dodatkov daljšal. Pri Toyoti omenjajo številne možnosti nadgradenj in predelav, tako za potniško kot furgonsko različico.

Začetna cena je višja

Letošnji prodajni načrt obsega nekaj več kot sto primerkov, ob jasnem zavedanju, da se od berlinga cenovno odmikajo za dva tisočaka. Kupci, ki bodo vozilo proace city kupili preko financiranja, v zameno dobijo brezplačne servisne preglede, zavarovanje in menjavo gum. Osnovni potniški proace stane 16.360 evrov, tisti, ki je namenjen za poslovno rabo, pa 18.220 evrov.


Najbolj brano