Jennifer Lopez in Ben Affleck skupaj na rdeči preprogi v Benetkah

V Benetkah se bo danes s podelitvijo nagrad sklenil 78. mednarodni filmski festival. Letos je na Mostri zastopanih skoraj 60 držav. Za zlatega leva za najboljši film se poteguje 21 filmov, zlata leva za življenjsko delo pa so namenili Robertu Benigniju in Jamie Lee Curtis. Včeraj pa sta se na rdeči preprogi v benetkah skupaj po dolgih letih znova pojavila tudi zvezdnika Ben Affleck in Jennifer Lopez.

Jennifer Loper in Ben Affleck po dolgem času skupaj na rdeči 
preprogi. Foto: Profimedia
Jennifer Loper in Ben Affleck po dolgem času skupaj na rdeči preprogi. Foto: Profimedia

BENETKE > Festival je odprl novi film španskega režiserja Pedra Almodovarja Madres paralelas, ki je uvrščen v tekmovalni program.

V tekmovalnem programu so med drugim še filmi The Power of dog režiserke Jane Campion, Spencer režiserja Pabla Larraina s Kristen Stewart kot princeso Diano, film Maggie Gyllenhaal The Lost Daughter, film Michela Franca Sundown ter filma The Card Counter režiserja Paula Schraderja in Mona Lisa and the Blood Moon režiserke Ane Lily Amirpour. V njem je tudi rekordnih pet italijanskih filmov, med njimi E Stata la Mano di Dio režiserja Paola Sorrentina.

Filme ocenjuje žirija, ki ji predseduje z oskarjem ovenčani južnokorejski režiser Bong Joon-ho. Razglasila bo še dobitnike srebrnega leva - velike nagrade žirije, srebrnega leva za režijo, nagrade Coppa Volpi za najboljšega igralca in igralko, nagrade za scenarij in posebne nagrade žirije Marcello Mastroianni za najboljšo novo mlado igralko ali igralca.

Zlatega leva za življenjsko delo so letos namenili italijanskemu igralcu in režiserju Robertu Benigniju ter ameriški igralki Jamie Lee Curtis. Oseminšestdesetletni Toskanec, dobitnik oskarja za film Življenje je lepo, velja za enega izmed najbolj priljubljenih italijanskih filmskih zvezdnikov. Jamie Lee Curtis pa po mnenju direktorja festivala Alberta Barbere sodi v redko skupino tistih hollywoodskih igralcev, ki najbolje odražajo lastnosti, ki so bistvo svetovne filmske industrije in njene zapuščine.

Lani je zlatega leva za najboljši film prejel ameriški film Dežela nomadov v režiji Chloe Zhao.


Najbolj brano