Italijanski mojster grozljivk Dario Argento praznuje 80 let

Italijanski mojster grozljivk Dario Argento, ki med drugim podpisuje kultno žanrsko klasiko Suspiria, danes praznuje 80. rojstni dan. V torinskem Narodnem filmskem muzeju so napovedali, da se mu bodo ob jubileju poklonili z veliko razstavo Dario Argento - The Exhibition, ki bo na ogled od februarja 2021.

Italijanski mojster grozljivk Dario Argento, ki med drugim podpisuje kultno žanrsko klasiko Suspiria, danes praznuje 80. rojstni 
dan. Foto: Picasa
Italijanski mojster grozljivk Dario Argento, ki med drugim podpisuje kultno žanrsko klasiko Suspiria, danes praznuje 80. rojstni dan. Foto: Picasa

RIM > Argento, rojen 7. septembra 1940 v Rimu, je močno vplival na moderni žanr grozljivk. Kot režiser je debutiral s filmom L'uccello dalle piume di cristallo (Ptica s kristalnim perjem) leta 1970.

Med njegove najbolj znane filme sodi grozljivka Suspiria (1977), ki je nedavno dočakala tudi svojevrstno priredbo v režiji Luce Guadagnina. Argento, ki je do danes režiral skoraj 30 filmskih produkcij, je v začetkih sodeloval tudi z Bernardom Bertoluccijem in Sergiom Leonejem pri pisanju zgodbe za scenarij Leonejevega špageti vesterna Bilo je nekoč na Zahodu iz leta 1968.

Med najbolj znanimi filmi italijanskega mojstra grozljivk so Skrivnost zapuščene hiše (1975), Nadnaravni pojavi (1985), Opera (1987), Nespečnost (2001) in Kvartopirec (2004). Po podatkih portala IMDb naj bi bil v postprodukciji njegov novi film Occhiali neri (Črni naočniki).

Jubileju mednarodno priznanega režiserja se bodo v torinskem Narodnem filmskem muzeju poklonili s prvo njemu posvečeno veliko razstavo. Kuratorja Domenico De Gaetano in Marcello Garofalo sta povedala, da na razstavi ne bo v ospredju grozljivost in krvoločnost njegovih filmov, temveč tisto, kar ga odlikuje kot enega največjih mojstrov sodobne kinematografije - kompleksna in prefinjena kompozicija vizualnih podob. Prav zaradi tega je v tudi v navdih številnim generacijam filmarjev.

Razstavo so želeli odpreti ob današnjemu visokemu življenjskemu jubileju Argenta, a so jo bili primorani zaradi epidemije covid-19 prestaviti na februar prihodnje leto.


Najbolj brano