Horoskop praznuje 90-letnico

Ljudje že tisočletja iščejo odgovore na vprašanja o prihodnosti. Že pred 4000 in več leti so odgovore z razlago nebesnih znamenj iskali Perzijci, Sumerci, Asirci in drugi. Danes je najbolj razširjena oblika horoskop v tiskani obliki ali pa v zadnjih letih na spletu. Časniški horoskop bo 24. avgusta praznoval 90 let.

 Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

LJUBLJANA > Branje horoskopa je za večino zabava in že dolgo tudi klasična vsebina tiskanih medijev. Vsaj do srednjega veka pa so za nasvete o pomembnih odločitvah astrologe pogosto spraševali tudi kralji. Kasneje je horoskop zamenjal svojo vlogo in glavno mesto prevzel pri tolmačenju usode slehernega posameznika, vrhunec priljubljenosti pa doživel, ko je bil v medijih dosegljiv vsakomur.

Prvi časopisni horoskop je 24. avgusta 1930 izšel v britanskem časniku Sunday Express. Astrolog in novinar Harold Naylor ga je sestavil za tri dni prej rojeno britansko princeso Margareto, sestro kasnejše kraljice Elizabete II. Javnost je horoskop dobro sprejela in tako se je začel njegov pohod v časnike vsega sveta.

Časopisni horoskop najbolj priljubljen pri ženskah

V primeru britanske princese je šlo za osebni horoskop, za katerega so, tako nemška tiskovna agencija dpa, najpomembnejši datum rojstva, kraj rojstva in čim bolj natančna ura. Astrologi potem na osnovi položaja nebesnih teles in znamenj sestavijo horoskop. Že sam izvor besede, ki temelji na grških hora (ura) in skopia (razlaga), pa razkriva, da sestavijo napoved za prihodnost.

Predvsem astronomi so močno skeptični do astrologije in trdijo, da konstelacija planetov nima nikakršnega vpliva na prihodnost ljudi in ga priznavajo le kot razvedrilno vsebino. Še več, astrologom očitajo, da še vedno uporabljajo zastarelo postavitev nebesnih znamenju, ki izvira iz antičnih časov.

Časopisnim horoskopom pa nasprotujejo tudi številni astrologi sami, saj da so preveč splošni, v veliki meri pa jih v današnjem času sestavljajo že računalniki sami. Kljub vsemu ostajajo priljubljeni, najbolj pri ženskah, starih več kot 50 let.

Iskanje orientacije

Številni horoskope torej še vedno berejo. Nekateri psihologi uspeh horoskopa razlagajo z iskanjem orientacije posameznika. Veliko horoskopov je namreč sestavljenih tako, da se ljudje v splošnih trditvah z lahkoto prepoznajo in se z njimi poistovetijo. To pa jim je v pomoč pri iskanju orientacije.

Po mnenju psihologov realnih napovedi v horoskopih ni. Astrologi pa drugim znanostim odgovarjajo, da vsega želenega ni moč empirično dokazati in vztrajajo pri svojem znanju o napovedi prihodnosti iz branja položaja nebesnih znamenj in teles.

Trditve si nasprotujejo in take bodo bržkone ostale. Poglejmo prvi Naylorjev horoskop. Ta je 24. avgusta 1930 za novorojenko - princeso Margareto - napovedal, da bo imela živahno življenje. Kasneje se je potrjeno izkazala za veliko ljubiteljico zabav.


Najbolj brano