Električno gnani poltovornjak prihodnosti

Ustanovitelj in lastnik kalifornijskega podjetja Tesla Motors je prejšnji teden zatresel avtomobilski svet s predstavitvijo izjemno futurističnega vozila, ki na ceste prihaja čez dve leti. V nekaj dneh je zanj zbral več kot 200.000 naročil.

Na predstavitvi seveda ni šlo brez spodrsljaja. Elon Musk je širši 
javnosti razlagal o neprebojnih steklenih površinah na vozilu, a ko 
so trdnost teh preizkusili v živo, je steklo počilo. Foto: Tesla Motors
Na predstavitvi seveda ni šlo brez spodrsljaja. Elon Musk je širši javnosti razlagal o neprebojnih steklenih površinah na vozilu, a ko so trdnost teh preizkusili v živo, je steklo počilo. Foto: Tesla Motors

Avto so predstavili v okviru salona v Los Angelesu. Elon Musk ni razkril vsega, je pa pokazal veliko. Njihova (njegova) vizija pickupa meri 5,89 metra in je primerljiva z drugimi velikimi klasičnimi pickupi. Tu pa se primerjava tudi neha. Podoba je tako drugačna, da se komajda ugotovi, da gre za tovrstno vozilo in bolj spominja na kombinacijo “stealth” tehnologije in nenavadnega dizajna iz osemdesetih let. Pravzaprav se zdi, kot da so obliko narisali v 15 minutah. A dejstvo je, da ameriški trg cveti na račun poltovornjakov, prav tako ne zaostajajo niti ostali trgi po svetu. In tu Elon Musk vidi priložnost, saj je njegov najnovejši izdelek povsem izven okvirjev.

Na voljo tri pogonske različice

Poltovornjak poganjajo do trije elektromotorji, odvisno od opcije. Osnovni ima elektromotor na zadnji osi, do stotice pospeši v 6,7 sekunde in omogoča 400 kilometrov dosega. Naslednja stopnja je pogon z dvema motorjema, z enim na vsaki osi. Do stotice pospeši v 4,7 sekunde in lahko vleče skoraj pet ton. Potem bo tu še različica s tremi motorji, katere doseg bo znašal do 800 kilometrov, do stotice bo pospešil v treh sekundah, četrt milje bo ta konfiguracija prevozila v desetih sekundah. Avto bo lahko vlekel šest ton.

Notranjost, ki bo sprejela do šest oseb, je za zdaj videti še nedokončana, rahlo pa spominja na njihov model 3. Sploh, ker je ob 19-palčnem sredinskem zaslonu na armaturni plošči vgrajen le miniaturni volan, prej viden v kakšnem znanstveno fantastičnem filmu. Kot pravi poltovornjak bo imel tudi na zadnjem tovornem delu dovolj prostora za prevoz štirikolesnika ali dveh motociklov.

Prvi primerki konec leta 2021

Na premieri pretekli teden je Elon Musk razkril tudi cene novinca. Za cybertruck se bo začela pri 39.900 dolarjih, medtem ko bo najdražja in najmočnejša verzija cenovno dosegala skoraj 70 tisoč zelencev.

Ostale dobrote? Zračno vzmetenje je serijsko, največji odmik od tal znaša 41 centimetrov, največja moč polnjenja pa je 250 kW. Če bi si ga kdo zaželel, velja obiskati njihovo spletno stran, za uvrstitev na čakalno vrsto pa je potrebno plačati začetnih 100 evrov (za evropske kupce). Če pa si v vmesnem času premislite, vam denar vrnejo.


Najbolj brano