Ekstremni Porsche

Nemški proizvajalec športnih vozil je na festivalu hitrosti v angleškem Goodwoodu izkoristil priložnost za premiero nove generacije 911, namenjeno vztrajnostnim dirkam.

Takšen Porsche 911 bo namenjen uporabi zgolj in samo na 
dirkališčih, cena zanj pa se bo gibala okrog 300 tisočakov. Foto: Porsche
Takšen Porsche 911 bo namenjen uporabi zgolj in samo na dirkališčih, cena zanj pa se bo gibala okrog 300 tisočakov. Foto: Porsche

Kar 95 odstotkov avtomobila je narejenega na novo, je povedal Pascal Zurlinden, direktor GT Factory Motorsporta, ki vodil razvoj ekstremnega 911. Vse, kar je preneseno od prej, so luči, zavore, sklopka, dirkaški sedež in nekateri deli vzmetenja.

Prvo dirko bo 911 RSR GTE odpeljal septembra letos v Silverstonu, v obdobju do konca leta in 2020 pa jih čaka kar osem dirk v WEC, na koncu seveda slovita 24 ur Le Mansa. Motor ima prostornino 4,1 litra prostornine in 378 kilovatov moči, največji bokser vseh časov v 911 pa prinaša širši razpon navora in boljšo odzivnost kot štirilitrski motor v predhodniku.

Moč na zadnji kolesi prenaša sekvenčni menjalnik. RSR GTE je preživel ogromno časa v vetrovniku in spremenjeni sprednji in zadnji del obljubljata več pritiska k tlom. Spremenjena je tudi notranjost, vključno z novo varnostno kletko. Če bi kdo želel tako zver za svoje dirkaške potrebe, se mora postaviti v vrsto, prvi primerki bodo na voljo konec prihodnjega leta, potem ko bo GT Factory prihajajoče dirke izkoristil za uglaševanje zverine. aš


Najbolj brano