Divjak, kakršnega že dolgo ni bilo

BMW-jev športni oddelek letos obeležuje okroglih 50 let delovanja, zato so ob tej priložnosti javnosti predstavili novo nadaljevanje ekstremnega športnika z oznako CSL.

 Izdelanih bo le tisoč primerkov tega super hitrega kupeja.

 Foto: BMW
Izdelanih bo le tisoč primerkov tega super hitrega kupeja.  Foto: BMW

Oznaka CSL je pri bavarskih modelih manjkala kar nekaj časa, večinoma so nad-naviti predstavniki M dobili privesek competition pri prejšnji generaciji M4 oznako GTS, a nič ni tako divjega, kot je lahko CSL. Oznaka CSL, nazadnje jo je imel E46 M3, pomeni coupe, sport in light (kupejevski, športen in lahek) in seveda izvira iz legendarnega 3.0 CSL. CSL je nosil tudi M3 E36 iz 2003. Ampak to je zgodovina, nas pa zanima sedanjost.

Začnimo pri motorju, 510 konjev iz competitiona je dobilo še 40 bratov, skupaj torej 404 kW (550 KM) in 650 Nm navora. Na xDrive štirikolesni pogon kar pozabite, ker bi reč bila kar občutno težja, zato le zadnji pogon. In ni vse v motorju, od M4 competition je CSL lažji kar 100 kilogramov, 1625 kg torej, kar mu z dodatkom moči iz šestvaljnega turbo pogona omogoča 3,7 sekunde do stotice. CSL za krog na Nordschleife potrebuje sedem minut in 20,2 sekunde, s čemer je najhitrejši M v zgodovini BMW-ja.

Motor je bolj kot ne civilna različica dirkaškega M4 GT3. Tlak v turbo polnilniku je bil povišan z 1,7 na 2,1 bara, spremenjena je seveda tudi elektronika. Z drugačnim vpetjem motorja in mostom je avto tudi trši od svojih M4 sorodnikov. Za prestavljanje skrbi osemstopenjski M steptronic sport, šasijo so spustili še za en centimeter bližje k tlom, spremenjeni so tudi vzmetenje, vpetje in stabilizatorji.

Narejenih bo le 1000 primerkov, lažji pa je CSL zaradi karbonskih sedežev, ki prinesejo 24 kilogramov popusta, ni zadnjih sedežev, kar pomeni še dodatnih 21 kilogramov manj, enako velja tudi za izjemno lahka M platišča, nekaj dodajo keramične zavore. Pokrov motorja in prtljažnika je iz karbona, še 15 kilogramov pa so pristrigli z odstranitvijo zvočne izolacije.

Navzven boste M4 CSL prepoznali po posebni svetlo sivi barvi, na voljo pa bo še v beli in črni. Tu in tam so površine nelakirane in je viden goli karbon, po celem avtu pa so vidni detajli z rdečimi črtami, začenši z masko. Med opcijami najdemo rumene laserske luči, posebno podobo pa imajo tudi zadnje. Rdeči poudarki se pojavljajo tudi v notranjosti, na sedežih, volanu in armaturni plošči. Za nameček je v pokrov prtljažnika integriran še zavihek, ki služi kot spojler.


Najbolj brano