Capaldi na vrhu zanimive lestvice

Poslušalci v Veliki Britaniji so lani kupili ali pretočili več kot 150 milijonov albumov, saj je poraba glasbe dosegla najvišjo raven od leta 2006. K temu so prispevali uspehi izvajalcev, kot so Lewis Capaldi, Billie Eilish in Ariana Grande. V vseh oblikah so britanski ljubitelji glasbe v letu 2019 kupili ali pretočili 154 milijonov albumov.

Lewis Capaldi je med Britanci najbolj poslušan glasbenik. Foto: Profimedia
Lewis Capaldi je med Britanci najbolj poslušan glasbenik. Foto: Profimedia

LONDON > To je največja poraba glasbe od leta 2006, ko je znašala 161,4 milijona albumov. Največkrat “pretočen” izvajalec je bil Lewis Capaldi, čigar album Divinely Uninspired to Hellish Extent in singl Someone You Loved sta bila na vrhu lestvic. Leta 2006 je bil najbolje prodajani album Eyes Open rock skupine Snow Patrol, najbolj prodajani singl pa Crazy dua Gnarls Barkley.

Britanska diskografska industrija je v letnem poročilu izpostavila, da porast legalnih ponudnikov pretočnih storitev, od Spotifyja in Applea do Amazona in Deezerja, še naprej rešuje glasbenike. Prodaja nekoč priljubljenih CD plošč je lani upadla za 26,5 odstotka na 23,5 milijona kopij, kar je manj kot polovica prodanih CD plošč pred samo tremi leti in je predstavljala le 15 odstotkov celotne prodaje.

Medtem pa so poslušalci pretočili 114 milijonov albumov glasbe, kar je več kot četrtina v primerjavi z letom 2018, saj navade potrošnikov glasbeno industrijo še naprej vodijo od poslušanja na fizičnih nosilcih k digitalnemu.

Oboževalci glasbe so lani poslušali rekordnih 114 milijard posnetkov na pretočnih storitvah, pri čemer je za vsakih 1000 pretočenih skladb veljalo, da so enakovredne prodaji enega albuma v resničnem svetu. Streaming je tako predstavljal tri četrtine vseh prodanih albumov, kar je še pred štirimi leti znašalo manj kot četrtino.


Najbolj brano