Brez dogovora o brexitu bi lahko na Otoku prišlo do pomanjkanja sperme

Če bo Velika Britanija EU zapustila brez dogovora, bi lahko na Otoku prišlo do pomanjkanja semenske tekočine. Te namreč ne bo več mogoče uvoziti iz držav Evropske unije.

London Foto: Andraž Gombač
London Foto: Andraž Gombač

LONDON > V nasvetih za podjetja in svoje državljane v primeru izstopa iz EU brez dogovora je britanska vlada v četrtek zapisala, da so lanis na Otok uvozili 3000 vzorcev sperme iz Danske in 4000 iz ZDA. Iz drugih držav EU pa Velika Britanija uvaža tudi jajčeca in zarodke, lani jih je približno 500, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Če London in Bruselj ne bosta dosegla dogovora o britanskem izstopu, evropska zakonodaja, ki ureja človeške celice, tkiva in kri, v Veliki Britaniji ne bo več veljala. Tako bodo semenske banke potrebovale nove dogovore z ustreznimi ustanovami v EU. Vlada je sicer navedla, da bodo lahko britanske ustanove z licencami zaprosile za uvoz tkiv in celic iz tretjih držav.

Ob tem se je v Veliki Britaniji po letu 2005 znižalo tudi število donacij sperme, saj donatorji od tedaj niso več anonimni.

Direktorica londonske klinike za zdravljenje neplodnosti Geetha Venkat je za britanski BBC povedala, da je med pari, ki se odločajo za umetno oploditev, že nastala “panika”. Uvoz iz ZDA bo namreč v skladu tamkajšnjo novo zakonodajo trajal tri mesece, medtem ko semensko tekočino iz Danske dobijo v enem tednu, je pojasnila.

“Ne vemo, kaj se bo zgodilo, če ne bo dogovora o brexitu,” je povedala Venkatova. “Že tako in tako gre za stresno zdravljenje, tako pa bo samo še bolj,” je poudarila.

Britanski minister za brexit Dominic Raab je sicer v četrtek dejal, da bo London v primeru brexita brez dogovora spoštoval evropsko zakonodajo na nekaterih področjih, da bo lahko še naprej trgoval z Evropsko unijo. Še vedno pa je optimističen, da jim bo uspelo skleniti dogovor o izstopu Velike Britanije iz EU, ki naj bi se zgodil 29. marca prihodnje leto.


Najbolj brano