BMW, ki zmore spreminjati barvo zunanjosti

Na salonu zabavne elektronike CES v Las Vegasu so nase opozorili Bavarci, ki so javnosti pokazali nekaj, kar bi lahko nekoč bilo dostopno v običajnih avtomobilih.

Tehnologija, ki nas je kot otroke navduševala pri avtomobilčkih, s 
katerimi smo se igrali, postaja dostopna tudi pri sodobnih avtomobilih.
Tehnologija, ki nas je kot otroke navduševala pri avtomobilčkih, s katerimi smo se igrali, postaja dostopna tudi pri sodobnih avtomobilih.  

V osemdesetih so bili med malčki silno priljubljeni avtomobilčki, ki so spreminjali barvo glede na toploto. Oranžen avtomobilček je v vroči vodi postal bel, ko se je ohladil, pa je bil spet oranžen. Čarovnija. Štiri desetletja kasneje lahko podoben skrivnostni postopek opazujemo pri pravem avtu. Spreminjanje barve zunanjosti avtomobila s pritiskom na gumb zveni kot znanstvena fantastika, toda tehnologijo, ki bo to omogočila, razvijajo že več kot deset let. Do serijske proizvodnje je sicer še daleč, toda BMW-jev novi koncept iX flow kaže, da se obeta napredek v tej smeri.

Študijski avto sicer še ne more barve spremeniti iz rdeče v modro, toda na sejmu CES v Las Vegasu so predstavili prvi korak v tej smeri. Lastnost spreminjanja barve so dosegli z uporabo E Ink, ki je uporabljen tudi v elektronskih bralnikih, kot je na primer Amazon Kindle. Avto so ovili v folijo, ki vsebuje milijone mikrokapsul tega materiala, vsaka mikrokapsula pa je napolnjena z belimi pigmenti z negativnim nabojem ter črnimi pigmenti s pozitivnim nabojem. Električno polje nato določi, ali se na površini mikrokapsul zberejo črni ali beli pigmenti. Pri BMW-ju dodajajo, da lahko funkcija spreminjanja barve pomaga pri ogrevanju ali hlajenju notranjosti avta, sčasoma, ko bo tehnologija še bolj napredovala, pa bo to za lastnike avtomobilov način personalizacije avta.


Najbolj brano