Bitcoin po torkovem debiju v Salvadorju izgubil prek 10 odstotkov

Vrednost bitcoina se je v torek dramatično znižala, potem ko je ena najbolj poznanih kriptovalut postala zakonito plačilno sredstvo v Salvadorju. Vrednost bitcoina je padla za več kot 10 odstotkov na okoli 43.000 dolarjev, a je v današnjem trgovanju že nekoliko okrevala.

 Foto: Michael Wuensch
Foto: Michael Wuensch

NEW YORK > Bitcoin se je v torek približal vrednosti 53.000 dolarjev, kar je blizu štirimesečnemu vrhu, a je v vihravem trgovanju zabeležil največji padec po 2. juniju. Na neki točki je namreč beležil do 18,6-odstotni padec, poroča Reuters.

Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, je sedaj vrednost ene najbolj poznanih kriptovalut okoli 46.000 dolarjev. Bitcoin se je medtem aprila približal vrednosti 63.000 dolarjev.

Padec bitcoina se je zgodil, potem ko je kriptovaluta postala zakonito plačilno sredstvo v Salvadorju. Srednjeameriška država je tako postala prva država na svetu, ki omogoča plačevanje z bitcoini.

To pomeni, da mora vsak trgovec, ki ima primerna tehnična sredstva, za plačilo sprejeti bitcoin. Prebivalci Salvadorja bodo po novem v tej kriptovaluti lahko plačevali tudi davke.

Menjalni tečaj iz bitcoina v ameriški dolar, uradno valuto Salvadorja, bo prosto določal trg. Salvador ameriški dolar kot uradno valuto uporablja od leta 2001, zato je država odvisna od monetarne politike ameriške centralne banke.

Politiki so prepričani, da je bilo sprejetje tega zakona nujno za gospodarsko rast, čeprav naj bi okoli 70 odstotkov od 1300 Salvadorčanov, ki so avgusta sodelovali v državni raziskavi, nasprotovalo zakonu o bitcoinu. Vendar je treba omeniti tudi, da velika večina ni točno vedela, kaj je bitcoin, le 4,8 odstotka vprašanih ga je namreč pravilno definiralo kot kriptovaluto.

Okoli 70 odstotkov prebivalcev Salvadorja, kjer živi približno šest milijonov ljudi, nima dostopa do tradicionalnih finančnih storitev. Številni so odvisni od nakazil sorodnikov, ki živijo v ZDA, nakazila iz tujine tako predstavljajo 22 odstotkov bruto domačega proizvoda države.


Najbolj brano