Beseda leta 2022 je gasilec

Beseda leta 2022 je postala gasilec. Zmagovalna beseda je na izboru ZRC SAZU prejela več kot 1000 glasov. Razglasili so tudi kretnjo leta, ki je postala Vse je v naših rokah. Izbrana je tudi pesem leta, sestavljena iz 11 finalnih besed. To je pesem brez naslova, ki se začne z besedami V sebe poglej, človek tega časa zamejskega avtorja Petra Verča.

Beseda leta 2022 je postala gasilec. Foto: Leo Caharija
Beseda leta 2022 je postala gasilec. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Glasovanje za besedo leta je bilo odprto vse do danes pet minut do opoldne, ko so že sedmo leto zapored razglasili besedo, ki je najbolj zaznamovala minulo leto. Komisija je za besedo leta 2022 za finalistke izbrala bot, draginja, energent, femicid, gasilec, povzemalnik, predator, predsednica, supervolilno leto, svoboda in vojna.

Sledita svoboda in draginja

Kot je ob razglasitvi besede leta povedala vodja akcije Simona Klemenčič z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, so do današnje prireditve na novi spletni strani www.beseda-leta.si prejeli več kot 4000 glasov za omenjene finaliste. Največ - 1032 glasov - je prejela beseda gasilec, ki ji sledita svoboda (772 glasov) in draginja (579 glasov), ki je, kot so spomnili pri ZRC SAZU, tudi Delova beseda leta.

O letošnjih finalistkah so odločali poleg Simone Klemenčič še Kozma Ahačič z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, Marijan Dović z Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU, Slavko Jerič s portala MMC RTV, Gregor Pobežin z Inštituta za kulturno zgodovino ZRC SAZU, Petra Svoljšak z Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU, Valerija Škof iz Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije ter Agata Tomažič iz uprave ZRC SAZU. Kot je poudarila Simona Klemenčič, je imela komisija veliko dela, saj je izbirala med kar 253 poslanimi predlogi.

Razglasili tudi kretnjo leta

Na slovesnosti so razglasili tudi kretnjo leta, katere izbor je potekal pod okriljem Zveze društev gluhih in naglušnih. Izbor za kretnjo leta je predstavila Valerija Škof. Kot je spomnila, zanjo glasujejo že štiri leta. Po kretnjah ustava, koronavirus, PCT je zmagovalna kretnja leta 2022 Vse je v naših rokah. Kretnja je vzeta po naslovu razstave na Jakopičevem sprehajališču. Na drugo mesto se je uvrstila kretnja za Roberta Goloba, ki je sestavljena iz črke r in kretnje za kodre.

Za pesem leta so po besedah Simone Klemenčič prejeli 11 predlogov. Komisijo je najbolj prepričala pesem zamejskega avtorja Petra Verča, ki sicer nima naslova, začne pa se z besedami V sebe poglej, človek tega časa.


Najbolj brano