Beneški gondoljerji zaradi prekomerne teže turistov v nove omejitve

Pandemija covida-19 je močno opustošila turistično industrijo v Benetkah. Ko se je Italija začela znova odpirati, so zato v mestu turiste pričakali odprtih rok. Zadovoljni so tudi gondoljerji, čeprav so morali sprejeti nove omejitve dovoljenega števila oseb v gondolah. Tem sicer ni botrovala zapovedana socialna distanca, temveč vse težji turisti.

Raje, kot da bi potnike pred odhodom postavili na tehtnico, so  se 
odločili zmanjšati njihovo število v gondolah. Foto: Profimedia
Raje, kot da bi potnike pred odhodom postavili na tehtnico, so se odločili zmanjšati njihovo število v gondolah. Foto: Profimedia

BENETKE > Po novih pravilih bodo lahko tako imenovane gondole da nolo, ki predstavljajo prevozno sredstvo po slavnih beneških kanalih, namesto šestih sprejele pet oseb, tako imenovane gondole da parada, ki se večinoma uporabljajo kot taksiji po kanalu Grande, osrednjem v mestu, pa 12 oseb, torej dve manj kot doslej, so ta teden poročali številni svetovni mediji.

Vse več prekomerno težkih potnikov

Kot so pojasnili v Benetkah, omejitev niso sprejeli zaradi socialne distance, ki se sicer pričakuje za zajezitev širjenja novega koronavirusa, temveč zato, ker imajo gondoljerji vse več prekomerno težkih potnikov.

"V zadnjih približno desetih letih turisti tehtajo več. Raje, kot da bi jih pred odhodom postavili na tehtnico, pa smo se odločili zmanjšati število potnikov v gondolah," je po navedbah ameriškega CNN dejal vodja beneškega združenja gondoljerjev Andrea Balbi. Pojasnil je še, da gondoljerji težko krmarijo pretežke gondole, saj se vanje zliva voda.

V Benetkah ima trenutno licence 433 gondoljerjev in 180 namestnikov, a je trenutno zaradi pandemije oz. upada turistov v prometu precej manj gondol.


Najbolj brano