Bavarske ledvičke so postale še večje

Pri BMW-ju so kljub dejstvu, da ta segment vozil izgublja, vseeno dali novo priložnost modelu active tourer. Oblikovalci so mu narisali nov obraz in mu malce nadgradili pogonsko tehniko, čez nekaj mesecev pa ga čaka prvi pravi izpit. V začetku prihodnjega leta namreč načrtujejo začetek prodaje.

Čeprav v zadnjih letih trg ni naklonjen klasičnim enoprostorcem, 
prostor zanje še ostaja. BMW je predstavil drugo generacijo active 
tourerja.
Čeprav v zadnjih letih trg ni naklonjen klasičnim enoprostorcem, prostor zanje še ostaja. BMW je predstavil drugo generacijo active tourerja. 

Sprememb je kar nekaj, najbolj očitna je seveda povečana maska po vzoru modela X7, ki jo v sredini držita dva zelo ozka žarometa z opcijsko matrično LED tehnologijo. Nova oblika je pričakala tudi kljuke na vratih, vzvratna ogledala, nabor koles pa je od 16 do 19 palcev. Na zadku je izpušni sistem skrit pod odbijačem. Druga generacija je od predhodnika daljša za 32 milimetrov, širša za 24 milimetrov, medosna razdalja ostaja nespremenjena - 2670 milimetrov. Od tal je avto odmaknjen 16 centimetrov, koloteka sta razširjena za 25 milimetrov. Količnik zračnega upora znaša le 0.26.

Popolnoma nova je tudi notranjost, ki jo nadzira BMW-jev iDrive 8 - merilniki merijo 10,25 palca, infozabavni vmesnik pa 10,7. Zadnji sedeži se vzdolžno premikajo za 14 centimetrov, kar pomeni, da bo od pozicije teh odvisno, kako velik bo prtljažni prostor. Na papirju ta meri od 470 do 1455 litrov. Električno odpiranje prtljažnih vrat je serijsko, enako tudi dvopodročna klimatska naprava. Za doplačilo vam dodajo še panoramsko streho, Harman Kardonov avdio sistem in električno zložljivo vlečno kljuko. Motorji se začnejo z 218i z 1,5-litrskim turbo motorjem s 100 kW (136 KM) in 230 Nm navora, do stotice potrebuje devet sekund. Naslednji je 220i, tu 1,5-litrski turbo trivaljnik premore 125 kW (170 KM) in 280 Nm navora, pospešek do 100 pa je 8,1 sekunde. 223i ima dvolitrski štirivaljnik s 160 kW (218 KM) in 360 Nm navora, pospešek pa je izmerjen na sedem sekund. Tudi dizel ostaja v ponudbi - dvolitrski 218d premore 110 kW (150 KM) in 360 Nm navora, pospešek do stotice je 8,8 sekunde, končna hitrost 220 km/h. Vse štiri motorne različice moč prenašajo na sprednji kolesni par preko sedemstopenjske dvosklopčne avtomatike. V prodajne salone avto prihaja februarja prihodnje leto, nekaj mesecev kasneje pa paleta dobi še dva priključna hibrida.


Najbolj brano