Američanka, ki je prebolela raka, bo poletela v vesolje

Hayley Arceneaux, ki je v otroštvu prebolela kostnega raka, bo poletela v vesolje. Za sopotnico si jo je izbral milijarder Jared Isaacman, ki bo plačal celotno misijo podjetja SpaceX. Mlajšega astronavta oziroma astronavtke od 29-letnice Američani doslej še niso poslali v vesolje, prav tako tja še ni poletel nekdo, ki je prebolel raka.

 Foto: /
Foto: /

MEMPHIS > Hayley Arceneaux je veselo novico izvedela januarja. "Največjo skrivnost svojega življenja sem morala zadrževati zase mesec in pol. Zdaj jo končno lahko delim s svetom," je povedala za britanski BBC.

Da je ona med štirimi potniki kapsule dragon, so javnosti sporočili v ponedeljek v otroški bolnišnici St. Jude, kjer se je Arceneauxova pri desetih letih zdravila, potem ko je zbolela za kostnim rakom, danes pa tam tudi dela. "Mislim, da bo ta misija predstavljala navdih za ljudi na številne načine," je povedala 29-letnica. "Kaže, da je vse mogoče," je poudarila.

V vesolje bodo poleteli na raketi ameriškega zasebnega vesoljskega podjetja SpaceX konec leta. Na plovilu ne bo nobenega izurjenega astronavta. Polet bo vodil 38-letni milijarder Jared Isaacman, ki tudi financira misijo. Preostala dva potnika bo sporočil do marca.

Z misijo želi zbrati 200 milijonov ameriških dolarjev za bolnišnico St. Jude. Polovico zneska bo daroval sam. "Od začetka smo želeli člana posadke, ki bi predstavljal bistvo misije, to je upanje. Ne morem si zamisliti osebe, ki bi to odgovornost izpolnila bolje kot Hayley," je poudaril.


Najbolj brano