35 tisočakov za električnega malčka

Pretekli teden so pri Fiatu končno začeli s prodajo električno gnanega modela 500e, ki so ga napovedovali že za zaključek lanskega leta.

Za letošnje leto načrtujejo, da bi na ceste poslali približno 30 
primerkov. Foto: Fiat
Za letošnje leto načrtujejo, da bi na ceste poslali približno 30 primerkov. Foto: Fiat

Po hibridni verziji modela 500 je dolgo napovedovani električni malček le zapeljal v slovenske prodajne salone. Avto se bo od ostalih bratov razlikoval po tem, da ima na maski velik logotip 500 in da je precej težji od svojega klasičnega brata (1330 kilogramov). Slovenskim kupcem bo v prvi fazi na voljo zgolj verzijo z 42 kWh baterijo in s tovarniškim dosegom 320 kilometrov oziroma do 458 kilometrov, če se z vožnjo omejimo zgolj na mestne ulice.

V tem primeru bo litij-ionske baterije vgrajene pod sedeže malega Torinčana, ki ima vgrajen 11-kilovatni polnilnik, možno polniti tudi na hitrih javnih polnilnicah in sicer z največjo močjo do 85 kilovatov (enosmerni tok). Ta ima za pogon vgrajen 87-kilovatni elektromotor, ki omogoča, da z njim dosežemo najvišjo hitrost 150 km/h. V ponudbi bo z malce zamude tudi verzija s 23,7 kWh baterijo, maksimalna hitrost polnjenja je omejena na 50 kilovatov, doseg stoodstotno napolnjenih baterij pa po merilih WLPT znaša 185 kilometrov. Moč električnega motorja je v tem primeru le 70 kilovatov. Avto bo s pogonom na elektriko na voljo v treh karoserijskih izvedbah - običajni, kabrio (platnena streha) in v novi 3+1 različici.

Trenutno imajo v ponudbi le različice z zmogljivo 42 kWh baterijo, kar pomeni, da začetna cena zanj znaša 34.990 evrov. Na omenjeno ceno ponudijo triodstotni popust (1050 evrov), dodatnega tisočaka primaknejo, če se kupec odloči za financiranje, dodatnih 4500 evrov pa po nakupu podari država. Seveda, če si v naslednjih mesecih spet ne premisli in zniža aktualno višino subvencije. Torej, končna cena malčka bi v tem primeru znašala 28.680 evrov. Pri Fiatu pravijo, da kupcem izvedbe opening edition pripada še domača polnilna postaja in petletna garancijska doba.


Najbolj brano