Zelenski: Ukrajina zahteva članstvo v Natu, s Putinom se ne bo pogajala

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes dejal, da bo Ukrajina uradno vložila prošnjo za vstop v Nato po hitrem postopku. Kot je zatrdil kmalu po tem, ko je ruski voditelj podpisal dokumente o priključitvi štirih ukrajinskih regij ter Ukrajino pozval, naj položi orožje, se Kijev z Rusijo ne bo pogajal, dokler bo na oblasti Vladimir Putin.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski Foto: Thierry Monasse
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski Foto: Thierry Monasse

KIJEV > "Ukrajina se ne bo pogajala z Rusijo, dokler bo Putin predsednik Ruske federacije. Pogajali se bomo z novim predsednikom," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Zelenski v videoposnetku, objavljenem na družbenih omrežjih.

"Dejansko smo že v Natu. Pravzaprav smo že dokazali, da smo združljivi s standardi zavezništva (...), ki so resnični za Ukrajino, resnični na bojišču", je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa dejal Zelenski. "Drug drugemu zaupamo, si pomagamo in se ščitimo. To je zavezništvo," je dejal Zelenski.

"Pravzaprav danes Ukrajina zahteva, da se to zgodi de iure. Pospešeno. S podpisom prošnje Ukrajine za pospešeno članstvo v Natu bomo naredili odločilen korak," je ponovil ukrajinski predsednik.


Najbolj brano