Zelenski: Ukrajina bo omejila delovanje verskih organizacij povezanih z Rusijo

Ukrajina bo omejila delovanje verskih organizacij, povezanih z Rusijo, je v četrtek sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in poudaril, da mora Ukrajina svojo neodvisnost braniti tudi na verskem področju. Ukrajinska obveščevalna služba SBU je medtem izvedla več preiskav samostanov in cerkva Moskovskega patriarhata na zahodu države.

KIJEV > "Svet za nacionalno varnost in obrambo je vladi naročil, naj parlamentu predloži osnutek zakona o prepovedi dejavnosti verskih organizacij v Ukrajini, ki so povezane s centri vpliva v Rusiji," je v svojem nagovoru dejal Zelenski.

Hkrati je opozoril, da morajo vsi organi, pristojni za zagotavljanje nacionalne varnosti, okrepiti prizadevanja za odkrivanje in preprečevanje ruskih subverzivnih dejavnosti v verskem okolju Ukrajine, piše na uradni spletni strani ukrajinskega predsednika.

"Ukrajina mora braniti svojo neodvisnost tudi na verskem področju. Nikomur ne bomo dovolili, da bi v ukrajinski duši ustvaril imperij," je dodal.

Ukrajinska obveščevalna služba SBU je nato sporočila, da je danes, v okviru ukrepov Kijeva proti sabotažnim dejavnostim ruskih tajnih služb, preiskala več kot pol ducata samostanov in cerkva Ukrajinske pravoslavne cerkve Moskovskega patriarhata, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Preiskave so ob pomoči policije in nacionalne garde izvedli v zahodnih ukrajinskih regijah Žitomir, Rivne in Zakarpatje. SBU je sicer že pretekli teden izvedla več racij v samostanih, med drugim v zgodovinskem pravoslavnem samostanu Kijevsko-Pečerska lavra, zaradi suma, da v njem delujejo ruski agenti.

Že leta 2018 sta se dve ukrajinski pravoslavni cerkvi odcepili od Moskve ter se združili v Ukrajinsko pravoslavno cerkev. Maja letos je ukrajinska cerkev pretrgala vezi z Rusko pravoslavno cerkvijo ter razglasila popolno samostojnost in neodvisnost od Moskve, saj se ne strinja s stališčem moskovskega patriarha Kirila glede vojne v Ukrajini.

Patriarh Kiril podpira ruskega predsednika Vladimirja Putina in je med drugim oktobra izjavil, da je njegovo vladavino določil Bog. Večkrat je tudi zagreto zagovarjal rusko invazijo na Ukrajino.


Najbolj brano