Zelenski obtožil Rusijo, da želi uničiti celoten Donbas

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nočnem nagovoru obtožil Rusijo, da želi uničiti celoten Donbas. Ta pokrajina na vzhodu Ukrajine ostaja prizorišče najintenzivnejših spopadov, branilcem mest Severodoneck in Lisičansk pa grozi, da jih bodo ruske sile v kratkem v celoti obkrožile, poroča britanska mreža BBC.

KIJEV > Svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič je poudaril, da na območju teh dveh krajev v luganški regiji obstaja nevarnost "ruske taktične zmage", a da jo napadalci še niso dosegli.

Zelenski je še enkrat več pozval zahodne voditelje, naj pospešijo dobavo težkega orožja Ukrajini. Glede ruskih ciljev v Ukrajini je izrazil prepričanje, da ti ostajajo nespremenjeni, in sicer je mnenja, da želijo napadalci "uničiti celoten Donbas, korak za korakom".

Strokovnjaki Združenih narodov so potrdili popolno ali delno uničenje 152 znamenitosti kulturne in zgodovinske dediščine v Ukrajini, odkar je Rusija 24. februarja napadla to državo, so danes sporočili iz Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). Na seznamu so tako muzeji kot spomeniki, cerkve in druge verske ustanove ter knjižnice, je sporočil Unesco, ki pomaga ukrajinskim oblastem pri dokumentiranju škode zaradi posledic vojne. "Ponavljajoči napadi na ukrajinske kulturne znamenitosti se morajo nehati. Kulturna dediščina v vseh svojih oblikah ne bi smela biti pod nobenim pogojem tarča napadov," je v izjavi opozorila generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay. Unesco je ukrajinskim oblastem pomagal pri označevanju kulturnih znamenitosti z značilno modro oznako, kar pomeni, da so znamenitosti zaščitene v skladu s haaško konvencijo o varstvu kulturnih dobrin v primeru oboroženega spopada iz leta 1954, katere podpisnici sta tako Rusija kot Ukrajina.

Guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj je danes sporočil, da sta dve naselji južno od Severodonecka padli v roke ruskih sil. Te so napredovale tudi na severovzhodu mesta in v okolici Lisičanska.

Vodja delegacije Mednarodnega odbora Rdečega križa v Ukrajini Pascal Hundt je sprti strani pozval, naj skleneta dogovor o vzpostavitvi humanitarnih koridorjev, prek katerih bi lahko civilisti zapustili oblegana območja, še navaja Tass.

Podobno sporočilo je v sredo prenesel predsednik Zdravnikov brez meja Bertrand Draguez, ko je pozval vse oborožene skupine v Ukrajini k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava in obveznosti zaščite civilistov in civilne infrastrukture. Izpostavil je, da so po mednarodnem pravu zavezani omogočiti civilistom, da zbežijo na varno, kot tudi omogočiti varno in pravočasno evakuacijo bolnih in ranjenih.


Najbolj brano