Zdravstveni ministri EU brez dogovora o enotnih smernicah pri uporabi AstraZenece

Ministri za zdravje držav članic EU na sredinem srečanju kljub pozivom k usklajenemu delovanju niso dosegli dogovora o skupnih smernicah glede uporabe cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca. Sestali so se po objavi ugotovitev Evropske agencije za zdravila (Ema), da so določene motnje strjevanja krvi zelo redek stranski učinek cepiva.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

BRUSELJ > Ema je v sredo popoldne javnosti sporočila ugotovitev, da je treba neobičajne krvne strdke v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov, ki so se večinoma pojavljali pri ženskah, mlajših od 60 let, opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva. Obenem je potrdila, da koristi še vedno ostajajo večje od tveganj, in pristojne pozvala k nadaljnji uporabi cepiva.

Ministri držav članic so na virtualnem sestanku delili različne interpretacije poročila agencije in si prizadevali z Emo tudi razčistiti vidike, povezane z varnostjo cepiva AstraZenece. Vsi so se strinjali, da so potrebne nadaljnje študije pri določenih skupinah, je po sestanku sporočilo portugalsko predsedstvo.

Belgija in Italija sporočili, da bosta uporabo cepiva omejili na starejše od 55 oziroma 60 let

Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides je sicer še pred srečanjem izpostavila pomembnost enotnosti, češ da je za okrepitev zaupanja javnosti v cepljenje nujno, da v EU govorimo z enim glasom. K usklajenemu pristopu je na samem srečanju pozvala tudi ministre. Da bi si morali prizadevati za “najbolj usklajen možen pristop”, je izpostavilo tudi portugalsko predsedstvo.

Kiriakidesova je še dodala, da morajo nadaljnje odločitve temeljiti na znanstvenem delu Eme in temeljitem, stalnem ocenjevanju tveganj in koristi. Podobno je portugalska ministrica za zdravje Marta Temido poudarila, da morajo slediti informacijam Eme. “To je tehnične odločitev. Ni politična odločitev,” je dejala.

Belgija in Italija sta denimo po Emini objavi že sporočili, da bosta uporabo cepiva omejili na starejše od 55 oziroma 60 let.

Poklukar s pozivom svetovalni skupini k obravnavi in stališču

Minister za zdravje Janez Poklukar je po sinočnjem sporočilu Evropske agencije za zdravila (Ema) o varnosti cepiva AstraZenece posvetovalno skupino za cepljenje pozval, da Emine ugotovitve obravnava in poda strokovno stališče, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Z ministrstva za zdravje so sporočili, da je minister Poklukar v svojem nastopu poudaril, da v Sloveniji pozorno spremljamo situacijo in sprejemamo ustrezne previdnostne ukrepe. Izpostavil je, da bi bilo v nastali situaciji dobrodošlo, če bi uspeli doseči enotnost držav članic EU pri odzivu na ugotovitve, po možnosti tudi glede kriterijev za starostno mejo za cepljenje, če bi bilo to treba.

Minister se je po srečanju odločil, da bo posvetovalno skupino za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pozval, da Emine ugotovitve obravnava in poda strokovno stališče.

Beovićeva: Slovenija za zdaj ne bo spreminjala strategije cepljenja

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je medtem za Pop TV in Radio Slovenija sinoči povedala, da Slovenija zaradi Emine objave za zdaj ne bo spreminjala strategije cepljenja. Cepivo AstraZenece tako ostaja rezervirano za ljudi v starosti od 60 do 65 let.

“Seveda tega pristopa ni mogoče spreminjati vsakih nekaj dni, ker gre za logistiko na terenu, razdeljevanje cepiva, naročanje oseb na cepljenje. Ne zdi se mi smiselno, da bi kakršen koli pristop spreminjali ta hip,” je pojasnila Beovićeva. Je pa napovedala, da bodo pristop verjetno spremenili sredi aprila, kot je bilo napovedano, skupaj z umestitvijo četrtega cepiva proizvajalca Johnson&Johnson.

“Mislim, da se bodo do takrat za določene pristope odločile tudi druge evropske države. Tukaj gledamo predvsem velike evropske države, ki imajo same izkušnje s temi neželenimi dogodki,” je ocenila Beovićeva.


Najbolj brano