ZDA priznale Jeruzalem kot prestolnico Izraela

Ameriški predsednik Donald Trump je danes na novinarski konferenci v Beli hiši sporočil, da so ZDA priznale Jeruzalem kot prestolnico Izraela in da bodo tja preselile svoje veleposlaništvo. S tem spreminja več desetletno politiko ZDA in tvega sprožitev novega nasilja na Bližnjem vzhodu.

Donald Trump Foto: STA
Donald Trump Foto: STA

WASHINGTON > “Odločil sem se, da je čas za uradno priznanje Jeruzalema kot prestolnice Izraela. To je pravilna odločitev,” je dejal Donald Trump. V isti sapi je zagotovil, da si bo še naprej prizadeval za mir med Izraelom in Palestinci ter da bo podprl rešitev dveh držav v okviru trajnega mirovnega sporazuma, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pozval je k miru in strpnosti ter napovedal, da bo ameriški podpredsednik Mike Pence v prihodnjih dneh obiskal Bližnji vzhod.

Status Jeruzalema je eno najbolj spornih vprašanj v bližnjevzhodnem konfliktu in je ključno za doseganje miru med Izraelom in Palestinci. Izrael razume celoten Jeruzalem kot svojo prestolnico, Palestinci pa nasprotno vztrajajo, da mora biti Vzhodni Jeruzalem, ki ga je Izrael zavzel v vojni leta 1967, prestolnica njihove prihodnje države. Celo ZDA, tradicionalna zaveznica Izraela, se glede tega načeloma niso postavljale na nobeno stran in so doslej vztrajale, da mora biti ta spor rešen v okviru bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj.

Trump je lani med predvolilno kampanjo obljubljal svojim ortodoksnim judovskim volivcem in ameriški evangelijski krščanski desnici, da bo veleposlaništvo ZDA v Izraelu preselil iz Tel Aviva v Jeruzalem.

V današnjem govoru je opozoril na zakon iz leta 1995, ki vladi nalaga, da to stori, vendar je vsak predsednik ZDA, od Billa Clintona naprej, od takrat dvakrat na leto podpisal poseben dokument, da selitve veleposlaništva ne izvedejo iz razlogov nacionalne varnosti ZDA. Washington je hotel ohraniti svojo podobo nepristranskega posrednika med Palestinci in Izraelci.

Po Trumpovih besedah zadrževanje priznanja Jeruzalema kot prestolnice Izraela ni z ničemer pomagalo k napredku v mirovnem procesu in njegova odločitev naj bi prispevala k temu napredku.

Trump je nemudoma po govoru, v katerem je svoje odločitve predstavil kot korak naprej proti miru na Bližnjem vzhodu in blagoslovil tako Izraelce kot Palestince, sedel za mizo in podpisal isti dokument, s katerim se selitev veleposlaništva odloži za naslednjih pol leta. V govoru je dejal, da je State Departmentu šele naročil, naj začne proces selitve veleposlaništva, ki bo trajal več let. Predvolilne obljube torej ni izpolnil.

Trump je v govoru priznanje Jeruzalema kot glavnega mesta Izraela opredelil kot priznanje dejanskega stanja na terenu. Od vojne leta 1967 je ves Jeruzalem pod izraelsko upravo, česar mednarodna skupnost ne priznava. Do Trumpa tega niso uradno priznale niti ZDA.

Trump je zagotovil, da njegovo priznanje Jeruzalema v ničemer ne prejudicira bodoče meje med Izraelom in Palestino, ki ostaja predmet pogajanj o končnem statusu, ter zagotovil, da bodo ZDA še naprej nepristranske in bodo sprejele mirovno rešitev, ki bo ustrezala obema stranema. Prav tako je izrekel podporo ZDA trenutnemu statusu Tempeljskega griča, ki mu Palestinci pravijo Haram al Šarif.

Izrazil je podporo rešitvi dveh držav, vendar se je po mnenju analitikov v bistvu postavil na stran Izraela, Palestincem pa je med nasmehom in pomirljivimi besedami zaril nož v hrbet, saj jim je močno oslabil pogajalsko pozicijo, ko in če se bodo mirovna pogajanja resnično obnovila.

Potem ko je prižgal pregovorni sod smodnika, je Trump tudi napovedal, da v regijo kmalu poslal podpredsednika ZDA Penca na nezavidljivo misijo pogovorov z arabskimi zavezniki o nadaljevanju mirovnega procesa in za razlago tega, kar je storil ameriški predsednik.


Najbolj brano